Melkprijzen+in+juni+sinds+lange+tijd+weer+omhoog
Nieuws
© Arie Meijer

Melkprijzen in juni sinds lange tijd weer omhoog

De berekende voorschotmelkprijzen komen in juni 2018 uit op gemiddeld 32,71 euro per 100 kilo standaardmelk bij een levering van 1.000.000 kilo per jaar. Dat is een stijging van 0,60 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van juni 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 1,43 euro ofwel 4,2 procent lager.

Voor het eerst sinds november 2017 is de gemiddelde melkprijs gestegen. Geen enkele zuivelonderneming heeft de melkprijs verlaagd. De melkprijs van Milcobel steeg het meest, namelijk met 2,3 euro per 100 kilo.

Gezien de aankondigingen zal de gemiddelde melkprijs in juli en augustus verder stijgen. Het Britse Dairy Crest heeft voor de komende drie maanden prijsverhogingen aangekondigd van in totaal 2,9 pence per liter ofwel zo’n 3,3 euro per 100 kilo. Hierbij is opvallend, dat de prijsverhoging vanaf september met 0,5 pence per liter is bedoeld ter ondersteuning van de melkveehouders vanwege de extreme droogte.

Arla en FrieslandCampina hebben de melkprijzen voor juli en augustus bekend gemaakt. Arla verhoogt in beide maanden de melkprijs met in totaal 2,8 euro per 100 kilo, terwijl FrieslandCampina na een verhoging van 1,5 euro in juli de melkprijs voor augustus niet wijzigt. DMK verhoogt de melkprijs in juli met 1 euro per 100 kilo. Ook de Franse ondernemingen Savencia en Lactalis hebben prijsverhogingen aangekondigd. De melkprijs van Granarolo blijft in juli gelijk.

Melkaanvoer groeit

In de EU lijkt de melkproductie weer aan te trekken. Na twee maanden van beperkte groei werd in mei een toename van ruim 2 procent gerealiseerd. Grootste groei vond plaats in Duitsland, Polen en Italië. De melkaanvoer in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland stabiliseerde in mei en herstelde daarmee van de krimp in de maanden daarvoor.

Buiten Europa is sprake van groei. In mei nam de melkaanvoer in de belangrijke zuivel exporterende landen Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland, Uruguay en de Verenigde Staten toe. In het laatst genoemde land nam het groeitempo wel af, met een stijging van minder dan 1 procent in de maanden april en mei. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer herstelde in die seizoensmatige lagere productiemaanden na een periode van krimp.

Boternotering

Sinds juni staat de boternotering onder druk. Er is momenteel weinig vraag vanwege de vakantieperiode en het feit dat afnemers voldoende ingedekt zijn tot en met het derde kwartaal. Bovendien is er voldoende aanbod. Kopers hebben geen haast en wachten nog met hun aankopen, omdat verwacht wordt dat de boterprijs nog verder zal zakken.

Ook de notering van mager melkpoeder staat sinds medio juni weer onder druk. De markt is erg rustig en de vrijgekomen hoeveelheid interventiepoeder drukt de markt nog verder naar beneden. Ondanks de rustige markt, houdt de notering van vol melkpoeder redelijk stand. Wel lijkt de druk op de prijzen wat toe te nemen vanwege de dalende vet- en eiwitprijzen en de beperkte vraag.

Nieuwe standaard

Vanaf deze publicatie is bij de berekening van de melkprijzen uitgegaan van standaardmelk bij een jaarlevering van 1.000.000 kilo. Dat was was 500.000 kilo. Omdat ook de melkprijzen van de voorgaande maanden en jaren zijn aangepast heeft de vergelijking met mei 2018 en juni 2017 dus betrekking op dezelfde standaard.

Aanleiding om de jaarlijkse levering te verhogen is dat de afgelopen jaren de gemiddelde bedrijfsomvang is gestegen en duidelijk hoger ligt dan de tot dusver gehanteerde standaard van 500.000 kilo melk. Gemiddeld genomen lag de Europese bedrijfsomvang in 2016 op 682.197 kilo melk per bedrijf.

Ervan uitgaande dat de bedrijfsomvang de komende jaren verder blijft stijgen en gezien de grotere omvang van gespecialiseerde melkveebedrijven is 1 miljoen kilo als standaard genomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer