CDA+bijt+zich+vast+in+oogstramingscijfers
Nieuws
© Studio Kastermans

CDA bijt zich vast in oogstramingscijfers

CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Joba van den Berg hebben eind vorige week aanvullende vragen gesteld over het nut en de noodzaak van de oogstramingen van landbouwgewassen door het CBS.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gaf vorige week namens zijn collega Carola Schouten van Landbouw in een antwoordbrief aan de Tweede Kamer een toelichting op de oogstramingenvoor met name uien. Voor het CDA zijn deze antwoorden onvoldoende verhelderend en daarom hebben de genoemde Kamerleden aanvullende vragen gesteld.

Wiebes verklaarde onder meer dat de ramingen worden uitgevoerd vanwege een Europese verplichting. Verder erkent de bewindsman dat de CBS-cijfers invloed hebben op de prijsvorming. Maar hij vindt ook dat de markt zelf in staat moet zijn om de waarde van de oogstramingen in te schatten.

Bekendmaking cijfers

Geurts en Van den Berg wijzen Wiebes er nogmaals op dat de definitieve ramingen voor uien en aardappelen over het algemeen lager uitvallen dan de voorlopige ramingen. Zij vragen de minister om te bekijken hoe de bekendmaking van deze cijfers zo min mogelijk marktverstorende gevolgen heeft.

Verder willen de CDA-Kamerleden van Wiebes weten of de Europese verplichting ook de voorlopige oogstramingen betreft of alleen de definitieve ramingen. Als dit laatste het geval is, stellen zij dat het CBS in vervolg afziet van het publiceren van voorlopige cijfers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer