Millesim meest populaire maisras

Net als in 2017 en 2016 is Millesim ook dit jaar het meest populaire maisras. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de MaïsScan, een online onderzoek van Geelen Consultancy.

Millesim+meest+populaire+maisras
© Nieuwe Oogst

De populariteit van Millesim verbaast Jan Bakker van KWS niet. 'Door zijn zekerheid, betrouwbaarheid en goede opbrengsten is dit al vier jaar het grootste ras in de Benelux.'
Opvallend genoeg gaan maistelers in het komende maisseizoen ongeveer evenveel mais zaaien als in 2017. Gemiddeld is dit 17 hectare.

Hoewel de derogatie-eisen voor 2018 niet bekend zijn, laat 55,7 procent van de deelnemers aan de MaïsScan weten volgend jaar aan derogatie deel te nemen. Van hen deed vorig jaar 62,9 procent mee. Het aantal niet-deelnemers is overigens met 24,7 procent gelijk. Het verschil wordt gemaakt door de 8,1 procent van de ondernemers die nog niet weten of ze meedoen met derogatie.

Bij de maisrassenkeuze noemt maar liefst 40,7 procent korrel- en zetmeelopbrengst als belangrijke keuze. Bakker: 'Boeren verstaan dat de korrel in de koe moet om hier melk uit te krijgen. De korrelopbrengst van de mais bepaalt het werkelijke rendement van de mais. Niet de kuilanalyse.'

Voederwaarde-opbrengst

Nog eens 34,7 procent vinkte de voederwaarde-opbrengst aan. Overigens mag iedere deelnemer maximaal drie keuzes maken. De voederwaarde per kilo drogestof komt daarbij met 30 procent op 3.

Nieuw in het onderzoek is dit jaar de keuze voor gevoeligheid voor stengelbreuk. Bijna 14 procent van de ondernemers vinkte dit aan als belangrijke eigenschap bij de maisrassenkeuze. Wellicht een gevolg van vorig jaar, denkt Jos Groot Koerkamp van Limagrain. 'Een aantal ondernemers zag de mais vorig jaar legeren, kort voor de oogst. Vaak zie je dat er bij problemen het jaar erop extra focus is op die eigenschap.
Stevigheid is altijd belangrijk.'

Bakker: 'Verleden jaar hadden veel producten onder de storm te leiden, die op een onverwacht moment kwam. Die heeft sommige van onze rassen ook last gegeven, terwijl we de sterkste rassen hadden. Daarin zijn we niet anders dan andere veredelaars. Maar wie zal zeggen wat we dit jaar voor extremen krijgen? Droogte of kou?'

Ondertussen blijkt dat reeds 54 procent mais heeft besteld. Groot Koerkamp ziet geen verschil met andere jaren. 'De verkooppiek zit altijd in februari.'

Vooralsnog hebben 600 ondernemers de online MaïsScan ingevuld. Binnenkort sluit deze.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer