Middelenverbruik landbouw daalt met 3,5 procent

De Nederlandse landbouw heeft in 2016 in totaal 5,7 miljoen kilo chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dit is 3,5 procent minder dan bij de vorige meting in 2012, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Middelenverbruik+landbouw+daalt+met+3%2C5+procent
© Han Reindsen

Uit nieuw onderzoek van het CBS blijkt dat het gebruik van middelen voor de bestrijding van schimmels en bacteriën (2,8 miljoen kilo) ten opzichte van 2012 daalde met bijna 3 procent. Het gebruik van herbiciden komt op bijna 1,5 miljoen kilo (-15 procent) en dat van insecticiden op 96.000 kilo (-26 procent).

Opvallend is de stijging van het gebruik van chemische middelen voor overige gewasbeschermingsdoelen, zoals slakkenbestrijding, groeiregulatie en kiemremming. Dit verbruik is met 1,3 miljoen ton ruim 15 procent hoger dan in 2012.

Aardappelteelt

Van alle chemische middelen is 40 procent toegepast door aardappeltelers. Het totale verbruik in de akkerbouw komt voor 2016 op 3,6 miljoen kilo. Bij de teelt van bloembollen is 1,2 miljoen kilo gebruikt en in fruitgewassen in totaal 500.000 kilo.

De lelie is het meest middelenintensieve gewas, constateert het CBS. Per hectare komt het gebruik op 125 kilo chemische middelen. Daarvan is 93 kilo minerale olie. Bij appels, peren, bloemen onder glas, overige bloembollen en pootaardappelen varieert het gebruik tussen 20 en 35 kilo actieve stof per hectare. In de overige gewassen is het gebruik lager.

• Lees ook: Lelieteelt gebruikt 75 procent biologische middelen

Gemiddelde verbruik

De oppervlakte landbouwgrond waarop chemische middelen zijn gebruikt, daalde in 2016 met 5 procent ten opzichte van 2012. Het gemiddelde verbruik per hectare steeg daardoor van 7,8 tot 8 kilo per hectare.

Volgens het CBS is dit onder meer het gevolg van uitbreiding van de beteelde oppervlakte van gewassen als lelie en tulp met een relatief hoog gebruik.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer