Commissaris van Koning bezoekt 'saladebar' voor schapen

De Friese commissaris van de Koning Arno Brok en landbouwgedeputeerde Johannes Kramer bezochten deze week de 'saladebar' van melkschapenhouder Rein Boersma in Schettens.

Commissaris+van+Koning+bezoekt+%27saladebar%27+voor+schapen
© Tienke Wouda

Boersma zaaide op enkele hectares 40 procent gras en 60 procent kruiden in met onder andere weegbree en duizendblad. Door het aan de schapen te voeren als stalvoer, hoopt hij zijn kostprijs zo'n 10 procent te verlagen. 'Schapen zijn blaadjesvreters. We hopen hiermee dat ze meer opnemen en dat we meer melk van eigen land krijgen.'

Boersma bedacht zelf het salademengsel, dat 1.000 euro per hectare kost. 'Het is veel geld. Maar hier kunnen we ook tien jaar mee vooruit', geeft de schapenhouder aan die zo'n tweehonderd schapen melkt. De veehouder zaaide het zaad in mei in, vrij laat vanwege het natte voorjaar. De droogte speelt het gewas nu ook parten.

Op een nabijgelegen perceel, dat Boersma van de provincie pacht, zaaide hij vooral ook erwten in. 'Het land was eerst bouwland; er stonden aardappelen en snijmais. Maar daar kon ik niets mee. Ik zou dit land voor langere tijd willen huren, het past goed bij ons bedrijf.'

Commissaris van de Koning Arno Brok en gedeputeerde Johannes Kramer bezoeken het melkschapenbedrijf van Rein Boersma in Schettens.
Commissaris van de Koning Arno Brok en gedeputeerde Johannes Kramer bezoeken het melkschapenbedrijf van Rein Boersma in Schettens. © Tienke Wouda

Kramer gaf aan dat de provincie met een nieuw pachtbeleid komt. Dat biedt wellicht mogelijkheden voor Boersma.

Een hakselaar zal het perceel met erwten naar verwachting binnenkort maaien, dan mengt Boersma het met de graskuil. Bijkomend voordeel van de kruidenrijke percelen is volgens Boersma dat de biodiversiteit toeneemt. 'De planten trekken insecten als bijen en vlinders aan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer