LTO Schapenhouderij presenteert toekomstvisie

LTO-vakgroep Schapenhouderij presenteert vandaag haar toekomstvisie op de Dag van het Schaap in Ermelo. Voorzitter Saskia Duives-Cahuzak geeft een toelichting.

LTO+Schapenhouderij+presenteert+toekomstvisie
© Han Reindsen

Wat is de kracht van de schapenhouderij?

'We leveren waardevolle producten zoals vlees, melk, kaas en wol. Ook houden schapen onze dijken stevig en zijn ze van betekenis bij het begrazen van (natuur)gebieden. Hier liggen zeker nog meer kansen.

'Ook hebben we de maatschappij veel te bieden. Niemand kan zich een landschap voorstellen zonder schapen. Verder mogen we er trots op zijn dat onze sector zijn eigen voer produceert. We vormen een sluitende kringloop.'

Waar liggen de aandachtspunten?

'Onze schapenhouders moeten een boterham verdienen, denk aan hogere opbrengsten en lagere kosten. Daar komt bij dat we streven naar gezonde schapen. Ook willen we een grotere bijdrage leveren aan natuur en landbouw. Op die drie onderdelen kan de sector zich verbeteren.'

Onze schapenhouders moeten een boterham verdienen, denk aan hogere opbrengsten en lagere kosten

Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

De schapensector is heel gevarieerd. Is dat soms lastig?

'Er zijn schapenhouders met twee schapen, maar ook met tweeduizend schapen. Dat is soms lastig, maar het is ook onze kracht. Neem een hobbyfokker met prachtige fokdieren; die is heel waardevol voor professionele schapenhouderijen.

'In onze sector hoort iedereen erbij. Er zijn mensen die de nadruk leggen op dierziektes, preventie of het contact met burgers. Dat hebben we nodig. Elke schapenhouder vervult een rol in het geheel. De toekomstvisie is daarom opgesteld samen met schapenhouders.'

Hoe hebben jullie dat gedaan?

'We organiseerden de afgelopen periode diverse bijeenkomsten voor schapenhouders op slachterijen verspreid in Nederland. Op deze dagen lag het accent op het uniformeren van slachtlammeren. Maar we spraken met de schapenhouders ook over andere onderwerpen: waar lopen ze op hun bedrijf tegenaan? Wat speelt er? De resultaten van deze gesprekken vormen de huidige toekomstvisie.'

Hoe wordt de visie verder uitgewerkt?

'We gaan nu kijken welke onderdelen de hoogste prioriteit hebben. We houden constant contact met onze achterban. Heel blij zijn we met onze klankbordgroep met twaalf schapenhouders. Zij kijken mee met onze agenda en we hebben direct contact via een appgroep of mail.

'Misschien moet daar nog een cirkel omheen komen van betrokken schapenhouders. We willen immers zoveel mogelijk schapenhouders horen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer