Brede coalitie tegen algemeen beregeningsverbod

De consument moet kunnen rekenen op verse groente en fruit. Daarom is het noodzakelijk dat het beregenen van deze gewassen mogelijk blijft, vinden LTO Nederland, NFO, GroentenFruit Huis en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Brede+coalitie+tegen+algemeen+beregeningsverbod
© DIRK HOL

In een gezamenlijke verklaring wijzen de organisaties een generiek beregeningsverbod af. Zij willen de aanvoer en kwaliteit van groenten en fruit borgen en daarvoor is in veel gevallen beregening nodig.

De 21 waterschappen kunnen elk voor hun werkgebied een beregeningsverbod afkondigen voor alle gewassen en voor bepaalde uren van de dag. Dat zou in de ogen van LTO, NFO, GroentenFruit Huis en CBL geen goede keuze zijn. Dan dreigen met name de groente- en fruitteelt en de aanplant van gewassen voor de winter in gevaar te komen.

Gewassen lijden

'Gewassen lijden op het land en fruit heeft last van zonnebrand. Dan moet je kunnen beregenen', zegt LTO-bestuurder Trienke Elshof. 'Als in de groenteteelt gewassen als prei, sla, peen en de jonge aanplant voor de bewaargroentes niet beregend kunnen worden, zou niet alleen de kwaliteit, maar ook de hoeveelheid en beschikbaarheid zwaar kunnen tegenvallen.'

Elshof concludeert dat deze sectoren simpelweg niet zonder water kunnen. 'Een algeheel beregeningsverbod zou een ramp zijn voor boeren en tuinders, maar ook voor consumenten.'

Water nodig voor uitgroei

NFO-voorzitter Gerard van de den Anker stelt vast dat de situatie in de fruitsector nijpend wordt. 'Tot de vroege start van de appel- en perenoogst over ongeveer vier weken hebben we voor de uitgroei van de vruchten dagelijks water nodig. Zonder water kunnen we de door de consument gevraagde maat niet leveren. Ook pruimen, bramen, bessen en frambozen hebben dagelijks water nodig.'

De directeur van GroentenFruit Huis, Gert Mulder, stelt dat algemene maatregelen onvoldoende rekening houden met de verschillen in economische impact en winkelbevoorrading. 'Veel tuinbouwgewassen worden op meerdere momenten geoogst en verwerkt om in te kunnen spelen op de vraag van de markt om zo voedselverspilling te voorkomen.'

Directeur Marc Jansen van het CBL signaleert dat de consumptie van groente en fruit aantrekt. 'Dat is goed, omdat het gezond is en lekker, en vooral in de zomerperiode is het verfrissend. Consumenten eten dan graag salades. De supermarkten moeten weken vooruitkijken. Wat telers nu aanplanten ligt over vier tot tien weken in het schap.'

Ook andere sectoren

Ook voor de teelt van uitgangsmateriaal voor volgend groeiseizoen en voor de veehouderij is water nodig, benadrukt LTO-besturuder Elshof. Melkveehouders hebben voor deze zomer nog wel voldoende voer voor de koeien, maar de vraag is of er volgend voorjaar ook genoeg is. 'Een beregeningsverbod kan dus ook voor volgende jaren gevolgen hebben. Een algeheel beregeningsverbod is niet verstandig. Dat moeten we dus niet willen.'

Onderstaande kaart toont de beregeningsverboden die tot nu toe zijn ingesteld (voor het laatst bijgewerkt op 25 juli).

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer