Broedresultaat+weidevogels+stabiel+in+Zuid%2DHolland
Nieuws
© KASTERMANS STUDIO

Broedresultaat weidevogels stabiel in Zuid-Holland

De broedresultaten van weidevogels in de Zuid-Hollandse gebieden waar agrarisch natuurbeheer plaats vindt zijn dit jaar vrij stabiel in vergelijking met 2017. Predatie door de vos is sterk toegenomen.

Dat blijkt uit een inventarisatie die koepel Boerennatuur Zuid-Holland verricht heeft onder alle aangesloten Collectieven. Er zijn schommelingen per gebied, maar het algehele beeld is een stabilisatie van het aantal legsels.

In sommige gebieden is zelfs sprake van een lichte toename van het aantal tureluurs en scholeksters. Anderzijds blijkt de kievit het over de hele linie slechter te doen.

Late vorst

‘De mindere resultaten van de kieviten zijn te wijten aan de late vorstperiode, die gelijk viel met de terugkomst van de kievit. Er was nauwelijks voedsel te vinden’, licht secretaris Ed de Meijer van Boerennatuur toe.

Zorgwekkend zijn de berichten over de vele predatie waardoor sommige gebieden leeglopen. Voorbeelden daarvan zijn de Duivenvoordse Veenzijdsepolder en de Alblasserwaard en Vijfherenlanden.

Vos

‘In de Alblasserwaard is recent ook de vos opgerukt. Uit beelden van cameravallen weten we dat vossen veel nesten hebben leeggeroofd. Daar is inmiddels genoeg bewijs voor’, aldus De Meijer.

Zijn organisatie pleit daarom ook voor hardere aanpak van predatie. ‘Het uitgangspunt dat een ecosysteem zichzelf in stand houdt, is niet meer te handhaven.’

Actieplan

Komend najaar komt het 'Actieplan Boerenlandvogels' in Zuid-Holland gereed. Boerennatuur hoopt dat daarin bestrijding van predatie een plaats krijgt. Het Actieplan wordt in samenspraak met natuurbeschermingsorganisaties en de provincie geschreven.

De Meijer: ‘Wel positief is het effect van plasdraspompen. Daarvan zijn er afgelopen jaar zo’n honderd geplaatst door onze boeren. De aantrekkingskracht van plasdras op fouragerende weidevogels is enorm groot. Dat motiveert boeren en we krijgen veel aanvragen voor meer pompen.’

Tweeduizend

Het beeld van Boerennatuur is gebaseerd op het weidevogelbeheer van circa tweeduizend boeren die zijn aangesloten bij de Collectieven Zuid-Hollandse Eilanden, Hoeksche Waard, Alblasserwaard/Vijfherenlanden, Krimpenerwaard, Midden-Delfland, Rijn-Gouwe Wiericke, Groene Klaver en Hollandse Venen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer