Slapende+bieten+nemen+geen+fungiciden+op
Nieuws
© Twan Wiermans

Slapende bieten nemen geen fungiciden op

Het IRS adviseert bietentelers om geen bespuitingen tegen bladschimmels uit te voeren op slapende bieten vanwege een beperkte opname van de fungiciden.

Door de droogte hebben met name op lichtere gronden veel bietenpercelen te maken met slapende bieten. Als de droogte aanhoudt bestaat op deze percelen de kans dat het blad van een bietengewas verbrandt en daarna afsterft. Dit heeft gevolgen voor de bestrijding van bladschimmels, meldt het IRS.

Voor een goede werking moeten fungiciden opgenomen worden door bietenloof. Dit gaat volgens het IRS het beste bij opstaand, vitaal blad. Slaphangend loof neemt de fungiciden veel minder goed op en dat gaat ten koste van het effect van een bespuiting.

Bladeren overeind

Het advies van het IRS is om bespuitingen uit voeren op het moment dat zoveel mogelijk bladeren overeind staan. Meestal is dat ’s morgensvroeg het geval.

Op percelen waar het blad afsterft is het beter om bladschimmelbespuitingen uit te stellen, aldus het IRS. Bietentelers moeten zich dan focussen op de eerste vlekjes op nieuw gevormde blad. Dit zal veelal pas gebeuren één of twee weken na de eerste neerslag van betekenis.

Blijven controleren

Waar de bieten niet slapen of op percelen die beregend kunnen worden is het standaard advies van het IRS om te blijven controleren op bladschimmels. Bij nieuwe vlekjes of uitbreiding van de aantasting kunnen bietentelers een bestrijding uitvoeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  15° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 11°
  70 %
Meer weer