Dier & Recht: dierenwelzijn manege vaak onvoldoende

Op 85 procent van de maneges is het paardenwelzijn vaak slecht of onvoldoende. Dat concludeert Dier & Recht na onderzoek op 55 maneges in Nederland en Vlaanderen.

Dier+%26amp%3B+Recht%3A+dierenwelzijn+manege+vaak+onvoldoende
© Jacob Melissen

De negatieve beoordeling komt onder andere doordat de paarden nauwelijks langdurige relaties met elkaar kunnen aangaan, stelt Dier & Recht in haar rapport. 'Sociaal contact met steeds dezelfde paarden is voor deze dieren erg belangrijk. Fysiek contact is noodzakelijk voor hen om zich goed te voelen. Verder zijn er te weinig momenten dat ze vrij mogen loslopen, zoals in een weiland of paddock.'

Ook de hygiëne in de stal, en de kwaliteit en wijze van aanbieden van het voer zijn volgens de onderzoekers nogal eens beneden de maat. Verder zijn de boxen bij 80 procent van de onderzochte maneges te klein, waardoor paarden moeite hebben met gaan liggen en opstaan.

Petitie

Dier & Recht is daarom een online petitie gestart waarin het de overheid oproept om zelf met wetgeving komt om het dierenwelzijn voor paarden te regelen. Vooralsnog regelt de sector dit zelf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer