Aardappeltelers Albert Heijn zetten zich in voor biodiversiteit

Albert Heijn, Natuurmonumenten en de vaste Albert Heijn-aardappeltelers gaan samen de biodiversiteit bevorderen. De leveranciers van de supermarktketen zaaien hun akkerranden in met bloemen en kruiden.

Aardappeltelers+Albert+Heijn+zetten+zich+in+voor+biodiversiteit
© Albert Heijn

De samenwerkingsovereenkomst werd vrijdag getekend door Agrico, Leo de Kock en Nedato namens de telers, Albert Heijn, Natuurmonumenten en CLM.

Uniek is dat boswachters en ecologen van Natuurmonumenten rechtstreeks met telers in gesprek gaan hoe zij op hun bedrijf de natuur een handje kunnen helpen door akkerranden in te zaaien. CLM onderzoekt en adviseert welke mogelijkheden er naast de akkerranden zijn om biodiversiteit op en rondom de landbouwpercelen te vergroten.

Erfbeplanting

Eenvoudige maatregelen zoals nieuwe biodiverse erfbeplanting, nestkasten voor roofvogels en uilen, bijenhotels en vleermuiskasten zijn daarbij in beeld. De akkerranden staan inmiddels in bloei en trekken veel soorten insecten en vogels aan.

Naast de verduurzaming van de aardappelteelt is het inzaaien van de akkerranden een belangrijke ontwikkeling in het creëren van een natuurlijker boerenland. Volgens CLM vergroot het doelgericht aanleggen van bloemrijke akkerranden de biodiversiteit, verbetert de waterkwaliteit, stimuleert de groei van het aantal akkervogels (patrijzen), bijen, vlinders en hommels en is bovendien een verfraaiing van het landschap.

In de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland hebben 35 telers nu al ruim 20 km akkerrand ingezaaid. De eerste akkerranden staan inmiddels in bloei met geurende kruiden, grassen en zomerbloemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer