Verlies van biodiversiteit ligt niet alleen aan boer en tuinder

Natuurmonumenten en LTO Nederland hebben met een gezamenlijk opgesteld opinieartikel in het NRC aandacht gevraagd voor de positie van de boer. Zij stellen daarin dat het onterecht is om alleen boeren en tuinders aan te spreken op het verlies van biodiversiteit en natuurwaarden.

Verlies+van+biodiversiteit+ligt+niet+alleen+aan+boer+en+tuinder
© Twan Wiermans

Het opiniestuk in de landelijke krant is donderdag gepubliceerd en ondertekend door Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland en Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten. Zij stellen dat boeren en natuurorganisaties bondgenoten zijn. Beide partijen vinden dat verbetering van de natuurwaarden op het platteland een verantwoordelijkheid is voor de hele maatschappij.

'Als we als samenleving willen dat boeren nog meer bijdragen aan een biodivers platteland, dan moeten we dat mogelijk maken. Boeren die op hun bedrijf rekening houden met weidevogels, bloemrijke akkerranden, bodemkwaliteit en koeien in de wei leveren daarmee een belangrijke maatschappelijke dienst', zo schrijven zij.

Maatschappelijke vergoedingen

Tegenover zulke maatschappelijke diensten moeten volgens beide organisaties ook maatschappelijke vergoedingen staan. Vanuit de consument, die bereid is om hiervoor te betalen. En vanuit de overheid, die eerlijke vergoedingen beschikbaar stelt voor boeren die publieke diensten leveren. Ook wet- en regelgeving kunnen het werken aan een natuurinclusief platteland stimuleren en ondersteunen.

Calon en Van den Tweel stellen daarnaast het systeem van voedselproductie aan de kaak. 'Dit is een keten waarin veel partijen hun rol hebben te nemen. Niet alleen boeren, maar ook overheden, banken, tussenhandel, supermarkten en consumenten. En natuurorganisaties.'

Volgens LTO en Natuurmonumenten kan alleen gezamenlijk de transitie worden gemaakt naar een landbouwmodel waarin de boer wordt gestimuleerd meer natuurlijke processen en maatschappelijke diensten in te passen in zijn bedrijfsvoering en daarvoor loon naar werk ontvangt. 'Het is onhaalbaar en onterecht om van boeren te eisen dat zij deze transitie eenzijdig en eigenstandig realiseren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer