GreenBase vergroot biodiversiteit Haarlemmermeer

In de Haarlemmermeer hebben zeven partijen donderdag het startsein gegeven voor het project GreenBase dat natuurwaarden in landbouw en landelijk gebied moet versterken.

De inzet is: meer biodiversiteit in het agrarisch gebied van de polder en op de terreinen van gemeente en waterschap. Het vergroten van die biodiversiteit gebeurt via bermen, akkerranden, sloten en erven.

Die onderdelen van het agrarisch landschap bieden volop kansen voor nuttige natuur en dat gaat het project versterken. De focus voor de deelnemende akkerbouwers ligt op erfbeplanting, nestkasten en akkerranden.

Verbinding

Daarnaast gaat de gemeente Haarlemmermeer gaat delen van hun bermen anders beheren om bloeiende kruiden te bevorderen. Op die manier ontstaat verbinding tussen de biodiversiteit van bermen en akkerranden.

Het gaat erom dat collega’s dit zien en denken dat kan ik ook

Zes akkerbouwers zijn in het project betrokken, waaronder Jasper Roubos in Abbenes. Zijn bedrijf is tevens locatie van het demonstratiebedrijf ForwardFarming van Bayer, waar de startbijeenkomst werd gehouden.

Jaap Bond

Naast LTO Noord, Collectief Noord-Holland Zuid, Bayer, NMCX, gemeente Haarlemmermeer is ook provincie Noord-Holland betrokken.‘Door initiatieven zoals deze en de kennis hieruit te delen kan de biodiversiteit in de Noord-Hollandse landbouw verbeteren. Het gaat erom dat collega’s dit zien en denken dat kan ik ook. Zo ontstaat er een olievlek’, stelt gedeputeerde Jaap Bond.

‘Deelnemers beseffen dat het niet ten koste gaat van de onderneming, maar iets toevoegt aan de bedrijfsvoering’, geeft hij aan. Bond doelt onder meer op de verhoging van het aantal nuttige insecten die akkerranden opleveren, zoals bijen of lieveheersbeestjes en zweefvliegen als natuurlijke vijanden van plaagdieren.

© Koen van Wijk

Akkerranden

Deelneemster Leony Tensen heeft die ervaring afgelopen twee jaar al opgedaan op haar akkerbouwbedrijf. ‘We zien dat er al veel meer bijen zijn. Nu zoeken we naar verfijning van akkerranden, met bloemen die passen bij de gewassen’, vertelt Tensen die ook het agrarisch Collectief en LTO Noord vertegenwoordigt.

Volgens de organisatie zit de kracht van het project in de brede samenwerking tussen agrariërs, gemeente, provincie en het waterschap, die met elkaar grote delen van de Haarlemmermeer beheren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer