'Niet meer CO2 bij verbod neonics'

Alternatieven voor neonicotinoïden mogen niet ten koste gaan van andere maatschappelijke doelen. Vakgroep LTO Akkerbouw denkt daarbij in eerste instantie aan meer CO2-uitstoot, bijvoorbeeld door meer bewerkingen.

%27Niet+meer+CO2+bij+verbod+neonics%27
© Koos van der Spek

De vakgroep LTO Akkerbouw heeft woensdag gesproken over het (dreigend) wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen. De aandacht ging daarbij vooral uit naar neonicotinoïden en het verminderde gebruik van glyfosaat.

Wijzigingen in de gebruiksmogelijkheden van deze middelen kan tot gevolg hebben dat boeren voor hetzelfde resultaat meer bewerkingen moeten uitvoeren. Meer inzet van de trekker betekent meer dieselolie. Dit botst met de wens om de CO2-uitstoot in de land- en tuinbouw te verminderen.

Geen discussie

De LTO-vakgroep wil liever geen discussie over middelen die zijn toegelaten en op een verantwoorde manier zijn te gebruiken. De vakgroep richt zich met de 'Ambitie Plantgezondheid 2030' van LTO Nederland bij voorkeur op de langere termijn.

Dit actieplan zet in op een teeltsysteem waarin gezonde en weerbare planten, een gezonde bodem en economische rentabiliteit leidend zijn.

'De ambitie plantgezondheid van LTO staat als een huis en daar moeten we verder aan werken. Tegelijk moeten we ons inzetten voor de korte termijn, want bij neonicotinoïden zijn er nog geen goede alternatieven. Over mogelijke alternatieven gaat de sector nog in gesprek met minister Carola Schouten van LNV', zegt vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum.

Betere oplossingen

De vakgroep wil op langere termijn betere oplossingen dan bijvoorbeeld neonicotinoïden in de pil van bietenzaad. 'Maar met een verbod dreigen we het kind met het badwater weg te gooien. Alle nuance over neonicotinoïden is eruit. De technische beoordeling van het Ctgb verdampt in een politieke discussie', zegt Van Wenum.

Voor de pootgoedsector is het nog onduidelijk wat precies de impact is van het verbod op neonicotinoïden. Jan Gottschall van de Nederlandse Aardappel Organisatie vertelt dat dit een onderwerp is om met de leden te overleggen. 'We gaan op een rij zetten wat de consequenties zijn en welke alternatieven pootgoedtelers hebben om de neonicotinoïden te vervangen.'

Lidstaten kunnen zoals het nu lijkt alleen in de vorm van een vrijstelling afwijken van het EU-verbod op het gebruik van neonicotinoïden in open teelten. Deze vrijstelling moet afgegeven worden door de eigen landbouwministeries. Finland heeft al aangegeven een vrijstelling te willen aanvragen voor neonics in koolzaad en België overweegt voor suikerbieten van deze uitzonderingsmogelijkheid gebruik te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer