Jagersvereniging wil af van uitvoeringskosten

Het betalen van hoge uitvoeringskosten voor wildbeheer is een doorn in het oog van de Jagersvereniging (KNJV). Hiervoor heeft de vereniging aandacht gevraagd in de commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk gebied en Wonen van provincie Gelderland.

Jagersvereniging+wil+af+van+uitvoeringskosten
© Twan Wiermans

Volgens de jagers kunnen ze de maatschappelijke dienstverlening op deze manier niet goed uitvoeren. 'De balans raakt zoek.' Jagers dragen bij aan de uitvoering van het faunabeleid door te zorgen dat landbouwschade en verkeersongelukken worden voorkomen en de populatie van diverse soorten wild binnen de perken blijft. In de loop van de tijd zijn daar veel taken bij gekomen.

'We werken met vrijwilligers die vaak 's nachts veel tijd vrijmaken om een maatschappelijke dienst te verlenen', stelt Ger van Hout. Hij is regiomanager Gelderland bij de Jagersvereniging en sprak hierover in bij de commissie. 'Het is toch vreemd dat ze uit eigen zak veel geld moeten betalen voor werk dat ze ten dienste van de maatschappij doen?'

Als voorbeeld noemt hij het nieuwe faunabeheer van gemeente Nunspeet waar het bedrag voor de 'schriftelijke toestemming grondgebruiker' ruim 39.000 euro bedraagt voor de wildbeheereenheid (WBE) met achttien jagers. De wildbeheereenheden zijn onder meer belast met het registreren van afschot, het houden van tellingen, populatiebeheer van grote hoefdieren, het beperken van het aantal ganzen, het oplossen van lokale faunaproblemen en het opstellen van WBE-uitvoeringsplannen.

Boeren

Ook de provincie zelf, Defensie, sommige andere gemeenten en natuur beherende organisaties vragen een vergoeding van de jagers. Van Hout: 'Boeren doen dat steeds minder. Die hebben inmiddels door dat jagers een dienst verlenen waar ze zelf baat bij hebben en dat het vreemd is om daar veel geld voor te vragen.'

Volgens Van Hout gaat het, los van het financiële aspect, ook om de maatschappelijke erkenning van de rol die jagers spelen in beleid dat door de provincie wordt vastgesteld. 'Jagers maken het mogelijk dat het faunabeleid van de provincie wordt uitgevoerd.'

Scholing

De Jagersvereniging heeft de provincie gevraagd om scholing van jagers en bestuurders van wildbeheereenheden financieel te ondersteunen. 'Jagers moeten aan steeds zwaardere eisen voldoen. Daar is kennis voor nodig. Ook het besturen van WBE's is een ingewikkelde klus, ook omdat er veel nieuwe leden zijn. Aangezien het werk vrijwillig is, lijkt een bijdrage van de provincie hier op zijn plaats. Er komt veel vakmanschap bij kijken. Over regelgeving, maar ook vakinhoudelijk. Hoe moeten jagers bijvoorbeeld omgaan met het beheer van wilde zwijnen buiten de leefgebieden?'

Onlangs besloot provincie Limburg 300.000 euro vrij te maken voor scholing van jagers. De jagersvereniging hoopt dat Gelderland dit voorbeeld volgt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer