Landbouwvisie+Utrecht+mag+van+LTO+uitdagender
Nieuws
© Koen van Wijk

Landbouwvisie Utrecht mag van LTO uitdagender

Op de onderwerpen Stad & plattelandsverbinding en Landbouw met Natuur had de Landbouwvisie van provincie Utrecht wel ambitieuzer gemogen. Verder is LTO Noord Utrecht vooral positief over de Landbouwvisie.

'Het is vooral een opsomming van wat er al is. De provincie blijft steken in het verkennen van verdienmodellen, maar de visie richt zich wel op 2050. We zijn toe aan de volgende stap en verwachten dat er harde actie komt met bijbehorend budget.'

'De provincie wil stad-plattelandsverbindingen bevorderen, maar er gaat nu weinig uitdaging vanuit. Ze laten na het concreet te maken, terwijl de agrarische sector er zeker op in wil spelen.'

Perspectief

Dat zegt bestuurslid Jeroen van Wijk van LTO Noord Utrecht in reactie op de Landbouwvisie 'Landbouw met perspectief'. Dit toekomstbeeld naar 2050 is deze week door Gedeputeerde Staten ter vaststelling naar Provinciale Staten gestuurd.

Een circulaire economie kan niet zonder de intensieve veehouderij

Gezien de grote maatschappelijke opgaven is de Landbouwvisie is geen blauwdruk met afrekenbare resultaten, maar een richtingwijzer in een transitie naar een vitale, duurzame landbouw, stelt Gedeputeerde Staten.

Intensieve veehouderij

Na inbreng van LTO Noord op de ontwerpvisie is de paragraaf over de intensieve veehouderij iets verbeterd, stelt Van Wijk. 'Maar de circulaire functie van de intensieve veehouderij wordt nog steeds onderschat door de provincie. Een circulaire economie kan niet zonder de intensieve veehouderij, die zoveel reststromen verwerkt. Ook reststromen uit andere sectoren.'

Om het begrip circulariteit recht te doen zou de provincie wat ruimer moeten kijken dan naar Utrecht alleen, vindt de LTO-er. 'Het is realistischer om dat op niveau van heel Nederland of zelfs Noord-West Europa te doen.'

Verruimingsmogelijkheden

Over de verruimingsmogelijkheden van het bouwblok is LTO Noord tevreden. Vergroting naar 1,5 hectare wordt onder voorwaarden van duurzame inspanningen overal toegestaan. Over het algemeen is de Landbouwvisie positief ingestoken, stelt het LTO Noord-bestuur.

Zo het belang van de land- en tuinbouw als beheerder van vijftig procent van de provinciegrond duidelijk onderstreept. Ook stelt de visie dat de sector een cruciale rol heeft bij het oplossen van milieuproblemen. Provinciale Staten zal de Landbouwvisie in september in behandeling nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer