Rozensector+kampt+met+schimmelziekte
Nieuws
© Ronald Goedheer

Rozensector kampt met schimmelziekte

De Nederlandse sierteeltsector heeft te kampen met ernstige kwaliteitsproblemen in de Afrikaanse roos. Het slechte weer in Kenia is er debet aan.

Vooral botrytis houdt huis onder de Afrikaanse rozen. Omdat deze schimmelziekte pas verder in de keten (vaak pas bij de consument) zichtbaar wordt, is er in het handelskanaal weinig aan te doen. Een woordvoerder van bloemenveiling Royal FloraHolland herkent het probleem van botrytis, maar stelt dat de veiling er moeilijk op kan acteren.

Het slechte weer in Kenia (veel regen en kou) leidt niet alleen tot een slechtere kwaliteit van de rozen, maar zorgt ook voor verminderde aanvoer. 'Die ligt de afgelopen weken zo'n 30 procent onder niveau', aldus de FloraHolland-woordvoerder.

Nederlandse telers de dupe

Nederlandse rozentelers vrezen dat de slechte kwaliteit van de Afrikaanse rozen gevolgen heeft voor de verkoop van Nederlandse rozen. Zij zijn bang de dupe te worden. 'Als een consument twee keer een bosje rozen met botrytis heeft gekocht, kijkt die wel uit om nog een derde bos te kopen', is de redenatie.

Nederlandse telers hebben de schimmelziekte beter in de hand dan Afrikaanse telers omdat zij de vochtigheid in de kassen met installaties kunnen regelen. De rozentelers in Afrika zijn geheel afhankelijk van het weer.

Consument kent verschil niet

'De consument is niet uit te leggen wat het verschil is tussen een Afrikaanse en een Nederlandse roos', legt Mark van der Hulst, eigenaar van Van der Hulst Rozenkwekerijen in America en voorzitter van de Productcommissie Roos van FloraHolland, het dilemma van de Nederlandse rozentelers uit.

Hij beaamt dat het botrytisprobleem in de Afrikaanse rozen groot is. De voorzitter van de FloraHolland-productcommissie zegt dat de bloemenveiling naar aanleiding van de botrytisdruk kijkt of de reclamatieregels kunnen worden veranderd.

Kopers kunnen nu binnen één dag reclameren bij kwaliteitsproblemen. De veiling onderzoekt of dat twee dagen zou kunnen worden. 'Dat zou een ingrijpende aanpassing van het reclamatiebeleid bij de veiling zijn', legt Van der Hulst de complexheid van zo'n stap uit.

Slecht voor imago roos

Zo'n maatregel juicht Martin Jansen, verantwoordelijk voor de kwaliteitszorg bij sierteelthandelsbedrijf Hilverda De Boer in Aalsmeer, toe. Het bedrijf koopt zowel direct als via FloraHolland Afrikaanse rozen in. Hij schat in dat 30 tot 40 procent van de rozen door botrytis onbruikbaar is. 'Diverse kwekers leveren al niet meer vanwege de problemen', zegt hij. Het handelsbedrijf moet in deze weken vaak nee verkopen aan klanten. Die switchen dan naar een ander product. 'De situatie doet het imago van de roos zeker geen goed.'

Nederland importeerde vorig jaar voor 469 miljoen euro aan rozen, waarvan het overgrote deel uit Kenia en Ethiopië komt. FloraHolland zette vorig jaar 731 miljoen euro om met de bloem.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer