Geen+lucht+door+moties+fosfaatrechten
Nieuws
© Koos van der Spek

Geen lucht door moties fosfaatrechten

De donderdag ingediende moties in de Tweede Kamer geven geen extra lucht rond fosfaatrechten. Wel wordt onderzocht of markttoezicht op de handel in fosfaatrechten mogelijk is.

Een motie van Roelof Bisschop (SGP) is aangehouden. Daarmee vroeg hij om meer ruimte voor bedrijven die fors hadden geïnvesteerd, maar het aantal dieren niet op orde hadden. Onduidelijk is of deze later nog wordt ingediend.

Ook een motie van Bisschop en Frank Futselaar (SP) om de knelgevallenregeling bij startende bedrijven uit te breiden door de jongvee-eis te schrappen, kreeg geen meerderheid in de Tweede Kamer. Datzelfde geldt voor een motie van Frank Futslaar die de knelgevallenregeling wilde uitbreiden met biologische melkveehouders. Met een andere motie, voor een volledige vrijstelling van fosfaatrechten voor biologische bedrijven, haalde hij eveneens bakzeil.

Minister Carola Schouten (LNV) weigerde dat eerder ook al pertinent. Ze wees er onder meer op dat het een bewuste keus van de Kamer is om geen aparte categorie in het leven te roepen voor biologische bedrijven. 'En ze dragen bij aan de fosfaatproductie', aldus de bewindsvrouw.

Zeldzame huisdierrassen

Ook konden zeldzame huisdierrassen niet op extra fosfaatrechten rekenen. In dat kader zijn ook geen moties ingediend. Wel was er draagvlak voor een door zeven partijen ingediende motie om samen met de provincies te kijken hoe dierpremies kunnen worden ingevoerd voor zeldzame melkkoeien, vanuit de POP-gelden (Plattelandsontwikkelingsprogramma).

Een andere, door maar liefst acht partijen ingediende motie over het onderzoeken van de mogelijkheden tot markttoezicht, kan eveneens op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen. Er is geen toezicht op de markt. Ook is het niet mogelijk om de handel stil te leggen bij bijvoorbeeld prijsschommelingen. Een eerlijke en transparante handel zou juist het uitgangspunt moeten zijn, zo stellen de partijen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer