Schouten geeft geen krimp in debat over knelgevallen

'Bijna elk bedrijf is een knelgeval omdat het de laatste jaren voor de referentiedatum grote investeringen heeft gedaan', benadrukte landbouwminister Carola Schouten woensdag in een algemeen overleg over fosfaatrechten. Er komen geen extra knelgevallen.

Schouten+geeft+geen+krimp+in+debat+over+knelgevallen
© Stichting Blaarkop

Ondanks dat verschillende Kamerleden ruimte zochten voor knelgevallen, gaf Schouten niet toe. Ze ziet niets in het gebruik van de afroming van de verhandelde fosfaatrechten voor knelgevallen, een druppel op de gloeiende plaat. 'Tot nu toe is 145.000 kilo fosfaat afgeroomd, lang niet genoeg. Ook moet er dan een wetswijziging worden doorgevoerd om dit mogelijk te maken. Dit lost het probleem niet op.'

De bewindsvrouw was evenmin enthousiast over de ontschotting. 'Dan moeten we niet alleen naar de EU om een andere fosfaatverdeling aan te vragen, ook past dit niet in het kader van andere milieudoelen. De overheveling zou immers betekenen dat er minder dieren van een andere soort en meer runderen zijn. Het zorgt ook voor een hogere productie van ammoniak en methaan, een onwenselijke situatie.'

Wel zegde Schouten toe nog een keer naar Brussel te willen om te praten over ontschotting. 'Maar ik wil geen valse hoop wekken. We zitten nu met het aantal fosfaatrechten boven het fosfaatplafond en we moeten eronder. Er is geen enkele rek', waarschuwt ze.

Zeldzame runderrassen

Wel komt er mogelijk lucht voor zeldzame runderrassen, die melk geven. Het aantal van deze runderen liep tussen begin 2015 en eind 2017 terug van vijfduizend naar drieduizend dieren, liet Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) begin deze week in een brandbrief weten.

Ook wat dit onderwerp betreft belooft de minister geen gouden bergen. 'Ik heb naar de subsidie in het kader van het provinciaal omgevingsplan (POP) gekeken. Die kan ook voor deze melkgevende zeldzame runderen worden aangevraagd. Maar dan moeten we het systeem rond deze POP-gelden aanpassen. Ook moeten we in overleg treden met de provincies.'

Geld voor zeldzame runderen betekent elders inleveren, stelt Schouten. 'Het is de vraag of het bedrag dat ondernemers hiermee krijgen, in verhouding staat tot de fosfaatrechten.'

Alternatieve oplossing

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij vindt het goed dat er een alternatieve oplossing wordt gezocht voor de zeldzame rassen. 'Als LTO vinden we dat die behouden moeten blijven op basis van de maatschappelijke en ethische verantwoordelijkheid. Genetische variatie moeten we proberen te behouden. Dat is goed voor de hele sector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer