Annie Schreijer vraagt actie Brussel voor knelgevallen

De Europese Commissie moet snel met oplossingen komen voor de knelgevallen in de Nederlandse melkveehouderij. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) stelt dat in schriftelijke spoedvragen aan de Europese Commissie.

Annie+Schreijer+vraagt+actie+Brussel+voor+knelgevallen
© Europees Parlement

De Tweede Kamer stuurde landbouwminister Carola Schouten vorige week nogmaals op pad naar Brussel. Door haar vragen aan de Europese Commissie wil Schreijer-Pierik de missie van minister Schouten en het Haagse pleidooi van collega Jaco Geurts en andere Kamerleden verder kracht bijzetten in Brussel.

Schouten gaat opnieuw overleggen of er tóch nog financiële- en milieumogelijkheden zijn om melkveehouders in de knelgevallencategorie te ontzien die failliet dreigen te gaan door het fosfaatrechtenstelsel. 'Het is onaanvaardbaar dat in Nederland toekomstbestendige gezinsbedrijven met duurzame stallen en veelal voldoende grond voor hun melkkoeien kapotgaan, ondersteunt de CDA-politica die missie.

Voldoende zware offers

'Tegelijkertijd mogen de overige melkveehouders niet de dupe worden van een nieuw reddingsplan voor hun beknelde collega's. Voor het behoud van derogatie in Brussel tot 2020 heeft de sector de afgelopen twee jaar voldoende zware offers gebracht.'

Schreijer-Pierik wil dat de Europese Commissie aangeeft of een oplossing middels tijdelijke, aflopende ontheffingen voor fosfaatrechten mogelijk is, om zo het financiële voortbestaan van de beknelde gezinsbedrijven veilig te stellen. Brussel moet van haar proactief met oplossingen en voorstellen komen.

'Mondeling zeggen de Eurocommissarissen mij al twee jaar lang oplossingen toe voor een transitiemodel voor de Nederlandse dierhouderij, binnen de bestaande afspraken met andere EU-landen. Nu moet de Europese Commissie ook eens concreet alternatieven voor die transitie leveren.' De CDA-politica denkt daarbij ook aan een tijdelijke uitwisseling met de varkenssector.

Win-win situatie

'Een degelijk, integraal Europees transitiemodel kan de al jaren durende situatie van onzekerheid ten gevolge van onduidelijke nationale uitvoering van milieuafspraken ombuigen tot een win-win situatie: voor waterkwaliteit, klimaat én toekomstbestendige agrarische gezinsbedrijven', aldus Schreijer-Pierik. De Eurocommissarissen moeten haar binnen drie weken antwoorden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer