Laatste+poging+oppositie+voor+meer+ruimte+in+fosfaatstelsel
Nieuws
© DIRK HOL

Laatste poging oppositie voor meer ruimte in fosfaatstelsel

Verschillende oppositiepartijen de Tweede Kamer hebben een laatste poging gedaan om meer ruimte krijgen voor melkveehouders die knel zitten door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. Minister Carola Schouten (LNV) wijst de voorstellen af.

Als vervolg op het fosfaatdebat van vorige week zijn woensdagavond een reeks moties ingediend die oplossingen moeten bieden voor knelsituaties. Zo vraagt Frank Futselaar om een volledige vrijstelling van fosfaatrechten voor alle biologische melkveehouders. De PvdA kwam met een soortgelijke motie.

Minister Schouten blijft dat pertinent weigeren. Ze wees er onder meer op dat het een keus van de Kamer is geweest om geen aparte categoriein het leven te roepen voor biologische bedrijven. 'En ze dragen bij aan de fosfaatproductie', aldus de bewindsvrouw.

Roelof Bisschop (SGP) kwam met twee moties. De eerste vraagt om meer ruimte voor bedrijven die op de referentiedatum wel investeringen hadden gedaan, maar hun aantal dieren daar nog niet op hadden aangepast. De tweede wil dat voor startende bedrijven de jongvee-eis wordt geschrapt. Deze motie diende hij samen met de SP in.

Extra korting

Beide moties raadt Schouten af. Het zal volgens haar leiden tot uitgifte van veel extra fosfaatrechten, waardoor de andere bedrijven extra gekort moeten worden. Bisschop wees erop dat er nog zeker 4 miljoen kilo ruimte zit tussen de fosfaatproductie en het door de EU vastgestelde plafond, maar dat maakte op de bewindsvrouw geen indruk.

De enige toezegging die Schouten deed, is dat ze met de provincies wil gaan praten over het inzetten van POP-gelden om veehouders met zeldzame rundveerassen te helpen. Daarvoor is een motie ingediend door de de coalitiepartijen samen met een aantal andere fracties. De minister gaf wel aan dat dat op z'n vroegst in 2020 geregeld kan worden.

Verhuren zonder afroming

Ze staat ook open voor de wens van de coalitiepartijen om de verhuur van maximaal 10 procent van de fosfaatrechten van een bedrijf mogelijk te maken, zonder dat er wordt afgeroomd. Bovendien is ze bereid om een onderzoek te laten doen naar de noodzaak en de mogelijkheden van onafhankelijk toezicht op de handel in fosfaatrechten.

Donderdag, op de laatste dag voor het zomerreces, wordt over alle moties gestemd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer