Bladmeststof Alimento scoort beste in test

Opnieuw is Agrifirm als beste uit de bus gekomen met haar bladmeststof Alimento Calcium Vloeibaar in de jaarlijkse proef van Fruitconsult.

Bladmeststof+Alimento+scoort+beste+in+test
© DIRK HOL

De bladmeststofproeven tussen 2014 tot 2017 op Jonagold-appels in Proeftuin Randwijk, tonen aan dat de Alimento calciummeststof ervoor zorgt dat de vruchten beduidend meer calcium opnemen dan bij gebruik van andere middelen. Dit is goed voor de vruchtkwaliteit en het verhoogt de weerbaarheid van de appels tegen slijtage en rot. Hierdoor zijn ze beter te bewaren en is er minder verlies.

Calcium is belangrijk voor de kwaliteit, structuur en bewaarbaarheid van appels. Veel Nederlandse fruitteelt vindt plaats op kalkrijke grond, maar het meeste calcium die fruitbomen opnemen, komt niet aan waar telers die het liefste zien: in de vruchten.

Fruitbomen zetten 90 procent van het calcium dat zij opnemen om in hout (boomscheuten). Door de al goed ontwikkelde vruchten te bespuiten met Alimento Calcium Vloeibaar, nemen appels gemakkelijk calcium op.

Proefopzet

De Alimento Calciumproef die van 2014 tot en met 2017 plaatsvond met fruitbomen van het ras jonagold, vergeleek Alimento Calcium Vloeibaar met andere calciumhoudende middelen (onder meer Aminocal). Ter controle zijn ook de resultaten van volledig onbehandelde bomen in de proef meegenomen.

Voor elk middel waren vijftien appelbomen beschikbaar die elk jaar vier keer met meststoffen zijn bespoten en die jaarlijks twee keer tussendoor zijn beoordeeld. Direct na de oogst en na opslag van de appels in een koelcel, zijn de appels geanalyseerd door het onafhankelijke onderzoekslab van Eurofins.

Meer calcium in appels

Uit de proef blijkt dat Alimento Calcium Vloeibaar van alle geteste middelen een significant hoger gehalte calcium in de vruchten geeft. Verder blijken de met Alimento Calcium Vloeibaar bespoten appels veel beter bestand tegen kurkstip en slijtage.

Alimento Calcium Vloeibaar is een variant van de bladmeststoffenlijn TopTrace Alimento, die Agrifirm enkele jaren geleden heeft geïntroduceerd voor de fruitteelt. Dit zijn mixen die gewassen gedurende het seizoen voorzien van alle noodzakelijke elementen in een juiste verhouding. Dit zorgt voor een optimale verzorging en bladstand van het gewas. Efficiënte toediening van sporenelementen zorgt voor vitale en kwalitatief hoogwaardige gewassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer