Gemeente+Dronten+onderzoekt+waarde+fruithagen
Nieuws
© ZLTO

Gemeente Dronten onderzoekt waarde fruithagen

Gemeente Dronten laat een onderzoek uitvoeren naar alternatieven voor windhagen rond fruitteeltbedrijven. Doel is te kijken of vervanging van de hagen mogelijk is zonder te veel afbreuk te doen aan het karakteristieke landschap.

De hagen staan sinds 2015 ter discussie. De fruittelers willen ze kunnen rooien als een perceel een andere functie krijgt, bijvoorbeeld als het wordt verkocht aan een akkerbouwer. Gemeente Dronten heeft in het bestemmingsplan vastgelegd dat dit niet mag.

Rechter

NFO en LTO Noord hebben dat besluit aangevochten bij de Raad van State, maar de rechter stelde de gemeente in het gelijk.
Bij de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan is wel een motie aangenomen om te kijken of de telers tegemoet kunnen worden gekomen.

Ecologische waarde

Het onderzoek moet nu uitwijzen hoe groot de cultuurhistorische en ecologische waarde is van de bestaande windsingels en wat de bedrijfseconomische gevolgen zijn als ze worden gehandhaafd.

NFO-kring Noord heeft het onderzoeksvoorstel inmiddels ook gezien en heeft contact opgenomen met de gemeente. Volgens de organisatie willen de telers graag aansluiten bij de gesprekken en gaan ze er open in. 'Het onderzoek schept ook weer kansen waar de telers op kunnen voortborduren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer