Investeringsfonds+voor+Beter+Leven%2Dvarkenshouders
Nieuws
© HyCare biggen

Investeringsfonds voor Beter Leven-varkenshouders

Een investeringsfonds met 1,6 miljoen euro gaat varkenshouders financieel ondersteunen in de overgang naar HyCare. Vandaag werd het investeringsfonds tussen Rabobank, MS Schippers en Van Loon Group bekrachtigd.

Het investeringsfonds biedt varkenshouder de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden investeringen te doen en die later terug te betalen.
Volgens René Coppens. programmadirecteur Vitale Varkenshouderij Rabobank, krijgen varkenshouders met dit investeringsfonds de kans om volgens de HyCare aanpak te gaan werken: 'Dit biedt voordelen voor zowel de varkenshouders als de varkens.'

Beter Leven-varkenshouders

In eerste instantie is er vanuit het investeringsfonds 1,6 miljoen euro beschikbaar. Dit wordt primair ingezet voor Beter Leven-varkenshouders binnen de keten van Van Loon Group. Beter Leven-varkenshouders buiten de keten die gemotiveerd zijn en interesse hebben in het concept, kunnen dit laten weten aan MS Schippers of Van Loon Group.

Roland van Loon, technisch directeur van Van Loon Group: 'We streven ernaar om de diergezondheid bij al onze varkenshouders de komende jaren naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Met dit fonds faciliteren we hen daarin. We vertrouwen er daarom op dat een substantieel deel van de varkenshouders hiervoor warm zal lopen.'

Samenwerken

Rabobank is ervan overtuigd dat intensief samenwerken in de keten bijdraagt aan een vitale varkenshouderij in Nederland. Coppens: 'Als de varkenshouderij vitaal en gezond wil blijven, moet het gebruik van medicijnen worden teruggebracht, het vlees van prima kwaliteit zijn en de afstand tussen boer en burger verkleind worden. Agrarische bedrijven moeten passen in de omgeving. Mogelijk worden in de toekomst de bedrijven groter, maar zorgen ze voor minder overlast voor hun omgeving.'

HyCare

De HyCare aanpak richt zich op een optimale hygiëne en hygiënemanagement in de stallen om zo de diergezondheid en het dierenwelzijn structureel te verbeteren.
Door de samenwerking wordt de HyCare aanpak op grote schaal uitgerold onder de Beter Leven varkenshouderijen binnen de keten van de Van Loon Group.

Overstappen

De varkenshouderijen die overstappen naar HyCare zullen begeleid worden door MS Schippers.
Mark Schippers, directeur en mede-eigenaar van MS Schippers : 'Uit een eerder uitgevoerde HyCare-pilot in 2016 bij vier vleesvarkenshouders, is al gebleken dat varkens gezonder zijn en dat er preventief en correctief nog slechts in een enkel geval antibiotica gebruikt wordt. Dat komt hun leefomgeving dus ten goede. Ook verbetert de werk- en leefomgeving voor de varkenshouders en verzorgers.'

Roland van Loon vult aan: 'Als Van Loon Group streven we continu naar verbetering. Ons streven is de diergezondheid bij al onze varkenshouders de komende jaren naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Met dit fonds faciliteren we hen daarin. We vertrouwen er daarom op dat een substantieel deel van de varkenshouders hiervoor warm zal lopen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer