Voorrang+voor+wijker+of+blijver+in+varkenssector%3F
Commentaar
© Ruud Ploeg

Voorrang voor wijker of blijver in varkenssector?

Het eindspel over de besteding van 200 miljoen euro voor een warme sanering van de varkenshouderij nadert zijn climax. Stevige onderhandelingen waarbij de varkenssector knokt voor nieuw perspectief na gedwongen krimp.

De reservering van 200 miljoen euro voor de sector betekent voor alle partijen - landelijke overheid, provincies, gemeenten en bedrijfsleven - een uitgelezen kans om wensen te verwezenlijken die hoog op de verlanglijst staan. Na maanden praten wil LNV-minister Carola Schouten binnen veertien dagen naar buiten met haar plan.

120 miljoen euro gaat naar de opkoop van varkensrechten en stopperspremies. Er is 40 miljoen euro voor innovatie in de varkenshouderij en 20 miljoen euro voor andere intensieve veesectoren. Aan uitvoeringskosten gaat 20 miljoen euro op.

Voor de politieke partijen die een krimp van het aantal dieren voorstaan, biedt het de kans op een forse sanering van geurhinder veroorzakende bedrijven. Het gaat mogelijk om één miljoen dieren en honderden bedrijven. Onvermijdelijk volgens velen, maar toch een enorm bittere pil.

Doorbraken forceren voor een beter rendement en imago

Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

Voor de varkenssector – boer, bank, voerindustrie, fokkerij en slachterij – is het vooral zaak om doorbraken te forceren op aloude dossiers die een gezond rendement en imago in de weg staan. Nieuw perspectief creëren voor de blijvers.

• Lees ook: Varkenssector verlangt steun LNV voor blijvers

Bovenaan staat verlichting van de mestproblematiek. Hoewel minder varkens op zich al voor verlichting op de mestmarkt zorgt, is het voor de sector belangrijk om stappen te zetten in mestverwaarding. Ander voornaam punt is de afbraak van lege stallen. De landelijke en lagere overheden tonen hierin vooralsnog niet veel beweging.

• Lees ook: Varkenssector knokt voor perspectief na krimp

De varkenssector meent dat Schouten vooralsnog te weinig biedt. Budget voor onderzoek, stalsystemen en modelbedrijven dreigt maar beperkt op het erf van de gemiddelde varkenshouder te belanden. Het bedrijfsleven verlangt terecht dat er schot komt in die dossiers, zodat niet alleen de wijkers maar ook de blijvers worden bediend.

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer