Schouten+is+doodsbang+voor+nieuwe+achterdeur
Commentaar
© Ruud Ploeg

Schouten is doodsbang voor nieuwe achterdeur

Hoewel alle boeren die als gevolg van de introductie van fosfaatrechten koeien weg moeten doen op sympathie kunnen rekenen – nagenoeg alle melkveehouders dus – komt er geen extra ruimte voor nieuwe knelgevallen.

Op drie fronten wordt nog gestreden voor een uitzondering ten aanzien van het fosfaatrechtenstelsel. Biologische melkveehouders, zeldzame rundveerassen en bedrijven die op 2 juli 2015 minder dieren in de stal hadden dan waarvoor is geïnvesteerd.

Bedrijven die tot deze groepen behoren, lieten de afgelopen periode flink van zich horen. Ik sprak zelf met een aantal van die boeren die met een flinke kater zitten.

De argumenten waarom zij niet het slachtoffer mogen worden van fosfaatreductie, zijn raak. Je gunt hen de veestapel zoals zij die voor ogen hebben.

Voor deze boeren moet men naar alternatieve oplossingen zoeken

Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

En dan de bittere realiteit. Je merkte het woensdag ook in de Tweede Kamer, waar over uitzonderingen voor het fosfaatrechtenstelsel werd gesproken. Van links tot rechts willen ze deze boeren tegemoetkomen.
Tegelijkertijd is er lof voor landbouwminister Carola Schouten op dit punt. In de Kamer en ook bij LTO. In haar poging om een robuust stelsel neer te zetten, wil ze geen nieuwe achterdeuren creëren, waardoor het fosfaatplafond opnieuw wordt overschreden.

De Kamer lijkt de minister dan ook niet te dwingen tot het uitgeven van extra rechten aan deze groepen. Dat is pijnlijk, maar ook begrijpelijk. Iedereen voorziet wat er gebeurt als je zeldzame runderrassen of biologische boeren vrijstelt van het stelsel.

Het aantal inkruisers of overschakelaars zal de pan uit rijzen. Of je loopt tegen nieuwe problemen aan. Met Brussel, met andere veesectoren, met niet-grondgebonden boeren die je nog sterker moet korten, met nieuwe knelgevallen die ontstaan.

Het gebouwde kaartenhuis dreigt al bij het verwijderen van één kaart ineen te storten. Voor deze boeren moet men dan ook naar alternatieve oplossingen zoeken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer