Boeren+bang+voor+wildgroei+van+zonneparken
Commentaar
© Ruud Ploeg

Boeren bang voor wildgroei van zonneparken

Driekwart van de boeren en tuinders in Nederland is tegenstander van de aanleg van zonneparken op landbouwgrond. Een meerderheid ziet panelen op grond niet zitten, ook niet wanneer dit een hoger rendement oplevert dan gewasteelt.

Aangewakkerd door de intrede van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE en SDE+) worden grondbezitters de laatste twee jaar volop benaderd om land in te richten met zonnepanelen. Honderden boeren denken of dachten hierover na.

Nieuwe Oogst besteedt deze periode volop aandacht aan zonneparken op landbouwgrond. Een betrekkelijk nieuw en beladen onderwerp. Boeren en telers zitten met veel vragen. Over onder meer investering en rendementen, variatie aan mogelijkheden, impact op de bedrijfsvoering, regelgeving en betrouwbaarheid van partners.

In het Nieuwe Oogst Opiniepanel ondervroegen we ondernemers over hun standpunt en ervaringen omtrent zonneparken op landbouwgrond. Een overgrote meerderheid (85 procent) van de boeren - doorgaans wars van wet- en regelgeving in de agrarische ruimte - wil dat de overheid strenger reguleert. Veel ondernemers vrezen een wildgroei.

Boeren willen dat overheid duidelijke grenzen stelt

Zoals vaak het geval is bij de interpretatie van cijfers - zie de befaamde quote 'je hebt leugens, grove leugens en statistieken' - is ook hier een diametrale conclusie mogelijk.

Driekwart van de boeren en tuinders is weliswaar tegenstander, maar als van het resterende kwart een significant deel panelen installeert op landbouwgrond, dan ondergaat de agrarische ruimte alsnog een gedaanteverwisseling.

Niet voor niets zegt 38 procent van de deelnemers aan het opiniepanel dat tegenstanders van zonneparken op landbouwgrond een potentiële inkomstenbron ontzeggen wanneer panelen op grond om de een of andere reden verboden zou worden.

De boer bepaalt graag zelf wat er op zijn land gebeurt, zo blijkt. En gelijk heeft 'ie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer