Een-op-een-leiding voor FrieslandCampina Borculo

De fabriek van FrieslandCampina in Borculo is voorzien van een speciale een-op-een-leiding voor de levering van biogas vanuit de volledig vernieuwde biogasinstallatie van Groot Zevert Vergisting in Beltrum.

Een%2Dop%2Deen%2Dleiding+voor+FrieslandCampina+Borculo
© FrieslandCampina

De leiding is 5 kilometer lang en vervoert 8 miljoen kuub groen gas per jaar. De leiding en de volledig vernieuwde biogasinstallatie werden vrijdag geopend door CEO Roelof Joosten van FrieslandCampina en Joris Groot Zevert van Groot Zevert Vergisting.

Groen stroom

Het biogas wordt door FrieslandCampina gebruikt voor het opwekken van stoom. De biogasinstallatie zorgt volgens Groot Zevert Vergisting voor een vermindering van 11.000 ton CO2 per jaar. De resterende 3 miljoen kuub groene gas die de biovergister produceert woordt omgezet in groene stroom en warmte. De warmte wordt gebruikt voor interne processen, zoals het opwarmen van de biovergisters. De elektriciteit wordt geleverd aan het elektriciteitsnet.

Groot Zevert Vergisting is ook gestart met de zogenoemde Groene Mineralen Centrale. Hiermee wordt alle digestaat die afkomstig is van de biogasinstallatie gescheiden in fosfaat, stikstof, kali en organische stof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer