'Tweede Kamer kreeg onjuiste informatie over biobrandstof'

De Minister van Financiën heeft de Tweede Kamer misleid door onjuiste informatie te verstrekken over de biobrandstof Pure Plantaardige Olie (PPO) uit koolzaad. Dat stelt Hein Aberson van Solar Oil Systems in het Friese Boijl.

%27Tweede+Kamer+kreeg+onjuiste+informatie+over+biobrandstof%27
© Nieuwe Oogst

Het betreft een door de meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen motie om de biobrandstof PPO als langdurig experiment een plaats te geven als een nieuwe, schonere en hernieuwbare transportbrandstof van eigen Europese bodem.

De toenmalige Staatssecretaris van Financiën verleende op basis hiervan een accijnsvrijstellingsverlenging onder voorwaarde dat de Europese Commissie hiervoor opnieuw goedkeuring zou geven.

De opvolgende Staatsecretaris van Financiën Frans Weekers stelt in april 2011 in een brief naar de Tweede Kamer en aan betrokkenen, dat de Europese Unie hiervoor geen goedkeuring heeft verleend en trekt de toegezegde accijnsvrijstelling in.

Medewerking

Via door de Europese Commissie verstrekte informatie en de Wet Openbaar Bestuur (WOB) blijkt volgens Aberson het tegendeel. De Europese Commissie stelt genegen te zijn hieraan medewerking te verlenen, zo blijkt uit onderzoek.

Uit de nu beschikbaar gekomen documenten blijkt dat het ministerie zelf opdracht heeft gegeven tot intrekking van het verzoek tot goedkeuring door de Europese Commissie, aldus Aberson. 'Daarmee heeft het Ministerie van Financiën zowel de Tweede Kamer, de pers, media en betrokkenen misleid.'

Aberson legt de kwestie voor aan de Tweede Kamer, de Ombudsman, en tevens worden aangemeld bij rechterlijke instanties waaronder het Europese Gerechtshof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer