Nederlandse+melkveehouder+zet+weinig+vreemde+arbeid+in
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Nederlandse melkveehouder zet weinig vreemde arbeid in

De Nederlandse melkveehouder geeft gemiddelde 0,65 euro per 100 kilogram melk uit aan betaalde arbeidskosten. Dat is laag in vergelijking met andere belangrijke zuivellanden.

Dat blijkt uit onderzoek van het platform Verantwoorde Veehouderij naar de betaalde arbeidskosten per 100 kilogram melk van de belangrijkste zuivellalnden.

Lage kosten

Die kosten zijn op het herkenbare Nederlandse melkveebedrijf ongeveer 0,65 euro per 100 kilogram melk.

In vergelijking met melkveebedrijven in andere belangrijke Europese zuivellanden zijn deze kosten laag. Alleen het typisch Poolse melkveebedrijf heeft helemaal geen betaalde arbeidskosten.

De arbeidskosten in Ierland liggen op hetzelfde niveau als in Nederland.

Denemarken

In Europa heeft het Deense melkveebedrijf de hoogste betaalde arbeidskosten met meer dan 4 euro per 100 kilogram melk. Deze is ruim zes keer zo hoog als in Nederland. In Denemarken ligt het uurloon met 25 euro op hetzelfde niveau als in Nederland.

Van de belangrijke zuivellanden in de wereld zijn de betaalde arbeidskosten in Denemarken ook het hoogst.

Meer uren

Melkveebedrijven in de belangrijke zuivellanden buiten Europa hebben over het algemeen ook vrij hoge betaalde arbeidskosten van meer dan 2 euro per 100 kilogram melk.

In de VS en Argentinië ligt het niveau op ongeveer 3,50 euro per 100 kg melk. In de VS, op een typisch melkveebedrijf in Californië, is het uurloon ongeveer 15 euro per uur, terwijl de arbeidskosten in Argentinië met 5 euro per uur een stuk goedkoper zijn. Externe arbeiders op Argentijnse bedrijven maken dus veel meer uren.

De bedrijven in Argentinië en de VS zijn meer afhankelijk van externe arbeid dan de Nederlandse familiebedrijven die relatief weinig vreemde arbeidskrachten inzetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 18°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer