Personeeltekort+zet+rem+op+Duitse+aspergeoogst
Nieuws
© Vidiphoto

Personeeltekort zet rem op Duitse aspergeoogst

Acht op de tien Duitse teeltbedrijven van aardbeien en asperges hebben niet volledig kunnen oogsten door personeeltekort.

Dat blijkt uit een enquête van het Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer (VSSE) onder duizend producenten. Zo’n 13 procent van de telers zegt dat meer dan 20 procent van de oogst niet is binnengehaald.

Bij veel van de teeltbedrijven zijn de seizoenarbeiders voortijdig vertrokken: 83 procent geeft dit aan. Reden hiervoor is onder andere het aanbod van werk in andere sectoren. Volgens negen op de tien aardbeien- en aspergetelers is de situatie met seizoenwerkkrachten ten opzichte van vorig jaar verslechterd. De helft geeft aan dat het zelfs veel slechter is geworden dan in 2017.

Naar aanleiding van de enquête zegt woordvoerder Simon Schumacher van de VSSE dat het hard nodig is dat de Duitsland de grenzen openstelt voor arbeidskrachten uit de Balkan en Oekraïne.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer