Frysl%C3%A2n+voert+druk+op+koop+terpengrond+op
Nieuws
© Twan Wiermans

Fryslân voert druk op koop terpengrond op

Boeren lopen nog niet warm voor de verkoop van terpengrond aan de provincie Fryslân. Dat constateert het provinciebestuur. Daarom zet de provincie extra in op de koop van de gronden. Ze schakelt hiervoor agrarische makelaars in.

In 2010 is besloten hiervoor 24 hectare onbebouwde terpgrond van boeren aan te kopen, daarvan is nog maar 7 hectare gekocht.

Provincie Fryslân ondertekende acht jaar geleden een samenwerkingsovereenkomst met de rijksdienst voor het Culturele Erfgoed Volgens de rijksdienst gaan de kwetsbare terpen die icoon zijn voor het cultureel Fries erfgoed gestaag in kwaliteit achteruit door door normaal agrarisch gebruik als ploegen. Met de aankoop wil de provincie de onbebouwde terpen meer beschermen.

Dat de aankoop nog niet van de grond komt is vooral te wijten aan de hoge druk op grond in het terpengebied, geeft de provincie aan. 'De bereidheid van boeren om een terp te verkopen of andere maatregelen toe te passen is minimaal.' Langdurige onderhandelingen in bijvoorbeeld Dongjum leidden bijvoorbeeld niet tot verkoop.

Volgens de provincie liggen met name in de gebiedsontwikkeling Harlingen-Frankeradeel kansen voor verkoop. Het provinciebestuur stelt daarom voor de samenwerking met Rijksdienst voor het Culturele Ergoed met 4 jaar verlengen, tot 1 juli 2022.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer