Zeeland krijgt kenniscentrum grond

De provincie Zeeland wil samen met partners, waaronder ZLTO, een Kennis- en Innovatiecentrum Grond en Eigendom oprichten. Het doel is om expertise en ervaringen te bundelen, ondersteunen en vergroten.

Zeeland+krijgt+kenniscentrum+grond
© DIRK HOL

Hoe het kenniscentrum er in de praktijk uit moet zien, is op dit moment nog niet te zeggen. Dat zal pas later dit jaar blijken. Een initiatief als dit is er nog niet. Het primaire doel wordt behoud, bundeling, vergroting en verspreiding van kennis rondom grond en de daarmee samenhangende rechten, stellen Gedeputeerde Staten.

Het idee voor het kenniscentrum is ontstaan binnen het Kavelruilbureau Zeeland. Een belangrijke aanleiding is de komst van de nieuwe Omgevingswet, waarin honderden bestaande regels en beleidslijnen rondom grondbezit worden samengevoegd.

Verkenningsfase

De focus van het Kenniscentrum komt primair op het buitengebied te liggen. 'We zitten nog volop in de verkenningsfase', benadrukt gedeputeerde Carla Schönknecht. 'De samenwerking tussen agrarische bedrijven, overheden en andere partijen is een voorbeeld voor heel Nederland en andere regio's.'

De provincie Zeeland ziet voor zichzelf een rol als katalysator en verbinder. De komende tijd voert de provincie met meerdere (regionale) instellingen en instituten gesprekken over de ideeën en de mogelijke invulling. Ook met ZLTO is deze zomer een overleg gepland.

'Wij zijn heel erg benieuwd naar de plannen en ideeën van de provincie. En we zullen kijken in hoeverre deze plannen aansluiten bij het belang van de boeren', reageert Joris Baecke, ZLTO-voorzitter voor Zeeland. 'ZLTO zal het voorstel voor een kenniscentrum aan een 'kritische toets' onderwerpen en zeker zelf met ideeën en voorstellen komen.'

Kavelbureau

'Niettemin zijn we absoluut in voor vernieuwende concepten ten behoeve van duurzame bedrijfsontwikkeling en toekomstmogelijkheden voor met name jonge boeren.' Ondernemers, als deelnemers aan kavelruilen, hebben volgens de voorzitter de afgelopen jaren goede ervaringen opgedaan met het Kavelruilbureau Zeeland.

'De provincie is serieus aan de slag gegaan met boeren die hun vinger opsteken met wensen voor kavelruil. Als ze dit ruilverkavelingsinitiatief wil professionaliseren door een kenniscentrum op te richten, dan kan dat mogelijk interessant zijn voor de agrarische sector.'

De provincie wil komend najaar de eerste verkenningen presenteren. Waarna een strategisch actieplan wordt opgesteld.

Mede-auteur: Peter Urbanus

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer