Kamercommissie+ontvangt+motie+voor+bovengronds+uitrijden
Nieuws
© Dirk Hol

Kamercommissie ontvangt motie voor bovengronds uitrijden

De Vereniging tot Behoud van Boer&Milieu (VBBM) wil bovengronds mest blijven uitrijden. Dinsdag bood de vereniging de vaste Kamercommissie van landbouw een manifest aan.

Daarin pleiten zij voor toekomstbestendig mestbeleid. De huidige koers waarin technische en chemische maatregelen om milieudoelstellingen te behalen centraal staan, is een doodlopende weg volgens VBBM.

De vereniging is al 30 jaar pleitbezorger voor mestbeleid die biologische principes volgt en bestaat uit een groep van enkele honderden grondgebonden melkveehouders.

Motie

Vijf jaar geleden, in juli 2013, kregen ze vrijstelling voor de duur van vijf jaar om bovengronds mest uit te rijden. Een motie daartoe werd Kamerbreed aangenomen. Het ministerie voerde de motie toen uit maar stelde in overleg met de kringloopboeren wel strikte voorwaarden.

VBBM vindt een bondgenoot in Tjeerd de Groot, landbouwwoordvoerder van D66, die warm pleitbezorger is van kringlooplandbouw. De Groot diende dinsdag, samen met collega Frank Futselaar van de SP opnieuw een motie in om de vrijstelling voor bovengronds bemesten te continueren.

Ontwikkelruimte

In een eerste reactie raadde landbouwminister Carola Schouten de motie af. Een nieuwe ontheffing voor bovengronds uitrijden kan ten koste gaan van de ontwikkelruimte voor de landbouw in de PAS.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer