Burgemeester+Stede+Broec+onder+indruk+van+tuinders
Nieuws
© LTO Noord West-Friesland

Burgemeester Stede Broec onder indruk van tuinders

Burgemeester Ronald Wortelboer van Stede Broec toonde zich dinsdag onder indruk van de stuurmanskunst van tuinders op de smalle dorpswegen in de gemeente.

LTO Noord Stede Broec had de vorig jaar aangestelde burgemeester uitgenodigd voor een rondgang langs de diverse bedrijven. Begin van de rondrit ging per tractor over de Raadhuislaan door Grootebroek.

'Deze noordzuid-verbinding wordt naar ons idee veel drukker wanneer de N506 straks klaar is', voorspelt lokaal LTO Noord-voorzitter Trude Buysman. Vervolgens leverde Voetakkers bij Lutjebroek de nodige problemen op, aangezien de weg zo smal is dat een trekker en vrachtwagen elkaar niet kunnen passeren.

Geschrokken

Buysman: 'De burgemeester is vooral geschrokken van de capriolen van veel fietsers die overal omheen denken te kunnen sturen en ook verwachten dat de chauffeur elk hoekje in de gaten kunnen houden. Heel gevaarlijk, zo erkende hij.'

'De burgemeester schrok vooral van de capriolen door fietsers rondom de tractor'

Trude Buysman, voorzitter LTO Noord-afdeling Stede Broec

Ook de verkeersremmers op de weg werden als hinderlijk ervaren, blikt Buysman terug. 'Hij zat bijna enkele keren met zijn hoofd bijna tegen het dak, terwijl de tractor maar 10 kilometer per uur reed.'

Huisvesting

Er stond eerst een bezoek op het programma aan het witlof- en broccolibedrijf van Gert Jan en Karin de Wit in Grootebroek, waar de huisvesting van de seizoenswerkers aan de orde kwam. Daarna vertelde aardappel- en bloemkoolteler Peter van der Thiel (op de foto midden) in Lutjebroek hoe het is om te boeren direct naast een natuurgebied.

De rondgang werd afgesloten bij dorpsgenoot Scholten Pioenen, die vertelde over de internationale afzet van stekken en de veredeling. Buysman: 'De burgemeester had al meerdere bedrijven in de streek bezocht, maar keek zijn ogen uit, wat bewijst dat het zinvol is om de diversiteit onder de leden van LTO Noord goed over het voetlicht te brengen.'

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer