LTO Glaskracht: in 2030 volautomatische kasteelt

Arbeidsmigranten hebben de banen voor het uitkiezen en diverse sectoren concurreren met elkaar op het gebied van lonen en secundaire voorwaarden. Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland legt uit hoe de glastuinbouwsector daarmee omgaat.

LTO+Glaskracht%3A+in+2030+volautomatische+kasteelt
© Haijo Dodde

Hoe gaat de glastuinbouw in de toekomst voorzien in zijn behoefte aan personeel?

'We hebben goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar mogen dat meer uitdragen. We bieden veel uitdagende nieuwe functies op diverse gebieden. Ook leveren we een bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Wie wil nou niet in zo'n sector werken?

Ik zet een stip op de horizon: in 2030 hebben we in Nederland 500 hectare volautomatische kas staan

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Glaskracht Nederland

'Dat vraagt ook inspanning van ondernemers. Het betekent bijvoorbeeld veel voor houding en gedrag, zoals het zorgen voor goede huisvesting.'

Wat kan het onderwijs betekenen?

'We kunnen proberen de instroom in het groene onderwijs te laten toenemen, zodat er meer Nederlandse scholieren worden opgeleid en beschikbaar komen voor onze arbeidsmarkt. Binnenkort starten we samen met andere partijen een groot project op dit vlak. Verder zetten we ons in om via het onderwijs onze innovatiekracht bij te houden.'

Veel werk wordt gedaan door Polen. De economie in hun eigen land trekt aan. Blijven zij dit werk doen?

'Ik zie die ontwikkeling als een kans. In Polen werken nu veel Letten en Litouwers. Kennelijk gaat dat goed samen. Er is een mogelijkheid om ook deze mensen onze kant op te laten komen en samen te laten werken in de kassen.'

Kan vergaande automatisering, robotisering en digitalisering het 'handjesprobleem' in de sector oplossen?

'Ja, dat denk ik wel. In de tulpenbroeierij is al 80 procent gerobotiseerd. Dat geeft aan dat er veel mogelijk is. Binnen vijf of zes jaar moet zoveel onderzoek zijn gedaan dat geautomatiseerde teelt mogelijk is. In 2028 of 2029 moet volautomatische teelt haalbaar zijn. Ik zet een stip op de horizon: in 2030 hebben we in Nederland 500 hectare volautomatische kas staan.'

Wie gaat het onderzoek betalen dat daarvoor nodig is?

'Wat mij betreft brengen we het geld bijeen via een verbindendverklaring, zodat alle ondernemers meebetalen. Ook vanuit het topsectorenbeleid kan een bijdrage komen. Naast de Kas als Energiebron kan dit een tweede programma worden.

'Er komt een moment dat de grote spelers in de sector budget bijeenbrengen voor de ontwikkeling van geautomatiseerde teelt in paprika of tomaat. Anders houd je deze teelt niet in Nederland. Spanje of Polen gaat ons dan voorbij.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer