%27We+willen+het+boek+fipronil+graag+afsluiten%27
Nieuws
© Twan Wiermans

'We willen het boek fipronil graag afsluiten'

'Het heeft lang geduurd, maar we zijn blij dat het nu zo ver is'. Dat zegt Hugo Bens, lid van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP over het besluit van landbouwminister Carola Schouten om het homogeniseren van fipronilmest met schone mest toe te staan.

'Nu BMC in Moerdijk voorlopig nog dicht blijft, is dit voor een groep pluimveehouders die nog een berg met fipronilvervuilde mest op het erf heeft liggen, een goede oplossing', aldus Bens.

Schouten besloot maandag dat het is toegestaan om voorraden pluimveemest die verontreinigd zijn met minder dan 30 microgram fipronil per kilo, te homogeniseren met schone mest. De mest kan op een centrale locatie worden gehomogeniseerd met schone mest en verder worden verwerkt tot compost. Er wordt nog gewerkt aan een door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) goedgekeurd hygiëneprotocol.

'Meeste mest kan worden afgevoerd'

Volgens Bens kan de meeste fipronilmest van de bedrijven nu worden afgevoerd. Enkele weken geleden bleek namelijk ook dat het fipronilgehalte in de mest na verloop van tijd vanzelf afneemt. Daardoor kan ook een flink deel van de mest toch normaal worden afgezet.

Er zijn nog een paar bedrijven die sterk vervuilde, natte fipronilmest hebben liggen. Die moeten wachten tot er ruimte is om die mest te verbranden.

Het lid van de vakgroep Pluimveehouderij wil het boek fipronil graag afsluiten, maar zover is het helaas nog niet. Recent zijn er eieren met fipronil in Nederlande en Duitse supermarkten aangetroffen. Daar zit overigens zo weinig fipronil in, dat ze geen gevaar voor de volksgezondheid zijn. De sector moet deze eieren zelf uit de markt halen. Naar de oorzaken van dat te hoge fipronilgehalte is het nog gissen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer