LTO blij met resultaten biomonitoring REC

LTO Noord-afdeling Franekeradeel-Harlingen is tevreden over de definitieve resultaten van de biomonitoring rond de Reststoffenenergiecentrale (REC).

LTO+blij+met+resultaten+biomonitoring+REC
© Harlingenbloeit

'Er zijn geen aanwijzingen dat de REC van invloed is geweest op de kwaliteit van onze producten', stelt bestuurder Jelle Seerp Jukema. Op advies van LTO Noord voerde Wageningen UR het onderzoek uit.

Vorig jaar kwamen de eerste resultaten al naar buiten. Deze zijn nu definitief, geeft LTO Noord aan.

Spinazie

In het monitoringsonderzoek werd gekeken naar het effect van de uitgestoten stoffen van de centrale op spinazie, boerenkool, gras, koemelk en kalkpapier.

Meerdere malen per jaar is onderzocht of hierin te hoge percentages cadmium, kwik, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), polychloorbifenylen (PCB’s) en fluoriden aanwezig waren. Dit bleek niet het geval.

Grasmonsters

Alleen in enkele grasmonsters op grotere afstand van de installatie was het fluoridengehalte iets hoger dan op het controlepunt. Het is niet duidelijk wat hiervan de oorzaak is geweest, geeft LTO Noord aan. De gemeten gehalten vormen geen potentieel risico voor vee, zo stellen de onderzoekers vast.

Ook in 2016 zal de Wageningen UR een biomonitoring uitvoeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer