Boeren noemen vergroening oplossing voor platteland

Boeren zien dat het platteland in een crisis verkeert. Een meer natuurvriendelijke productiemethode biedt uitkomst. Velen willen daarop overstappen.

Boeren+noemen+vergroening+oplossing+voor+platteland
© Koos van der Spek

Dat is een van de belangrijke uitkomsten van 'De Staat van de Boer', een opinieonderzoek onder boeren van Trouw en onderzoeksbureau Geelen Consultancy. Het dagblad wil hiermee het Nationaal Landbouwdebat uit de jaren negentig nieuw leven inblazen.

• Lees ook: Veel boeren zitten psychisch in de knel

Van de 2287 boeren die aan de enquête deelnamen vindt bijna 85 procent dat er in het buitengebied sprake is van een 'crisis'. Deze is vooral 'politiek-maatschappelijk' van aard, meent 70 procent. Door overregulering is er nauwelijks nog te ondernemen, vindt 85 procent en 60 procent van de boeren is ontevreden over het inkomen.

Overstappen

Een grootschalige vergroening van de landbouw wordt door veel boeren gezien als oplossing voor de problemen waar het buitengebied mee kampt, schrijft Trouw. Volgens de enquête wil meer dan 80 procent overstappen naar natuurvriendelijke methoden.

• Lees ook: LTO Nederland ondersteunt Nationaal Landbouwdebat

Bijna de helft van de boeren zegt binnen 10 jaar te willen overschakelen naar een duurzame vorm van landbouw. 71,8 procent vindt het niet acceptabel dat de natuur onder druk komt te staan door productiemaximalisatie. Meer dan de helft (54,9 procent) vindt dat het exportmodel op basis van schaalvergroting op de langere termijn niet houdbaar is.

Weer boer

Ondanks hun problemen zou 80 procent van de geënquêteerden als het over konden doen weer boer worden. 82 procent is tevreden met zijn leven als agrarisch ondernemer, meer dan 95 procent vindt boer zijn een prachtig beroep en is trots om boer te zijn.

Wel vinden veel boeren (90 procent) dat ze slecht vertegenwoordigd worden door de politiek. Het beeld dat burgers van de beroepsgroep hebben is volgens 80 procent veel te negatief. 93,4 procent vindt de zorg om dierenwelzijn erg overdreven door gebrek aan kennis bij de burger.

Kwaad daglicht

In de media krijgen boeren altijd de schuld, vindt bijna 90 procent. Van de ondervraagden is 90 procent van mening dat actiegroepen hen onterecht in een kwaad daglicht stellen. 77 procent vindt dat boeren in de knel zitten omdat consumenten te weinig betalen.

Trouw vroeg boeren om landbouwminister Carola Schouten een rapportcijfer te geven. De bewindsvrouw, die bijna 7 maanden in functie is, krijgt een 6,4.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer