%27Mensen+worden+gelukkiger+in+een+groene+omgeving%27
Interview
© Stijn de Jong

'Mensen worden gelukkiger in een groene omgeving'

'Hebben we bomen nodig?' Dat is de titel van een educatieve animatiefilm die de boomkwekers van Greenport Midden Brabant vorige week lanceerden. Algemeen directeur Marwin Dekkers van Boomkwekerijen M. van den Oever geeft tekst en uitleg.

Waarom hebben jullie een animatiefilm laten maken?

'Wij willen dat meer mensen gaan inzien wat de werkelijke waarde van groen is voor onze aarde.'

Hoe zijn de eerste reacties op de film?

'De film is gelanceerd tijdens het evenement 'De waarde van Groen' van Greenport Midden Brabant dat op 21 maart werd gehouden op onze kwekerij. Hierbij waren verschillende architecten, designers en bestuurders van gemeenten, waterschappen, de provincie Noord-Brabant, ZLTO en LTO aanwezig.

'Ze waren positief verrast en vonden het een bijzonder educatief filmpje. Nadat het was getoond, klonk er een flink applaus in de zaal.'

Waarom vinden jullie het belangrijk om dit verhaal te vertellen?

'Omdat veel mensen het verhaal over het belang van groen in onze samenleving niet meer kennen. Bomen zijn belangrijk voor het leveren van zuurstof en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar ze zorgen bijvoorbeeld ook voor meer biodiversiteit in de natuur.

'Daarnaast hebben bomen en groen een positief effect op de bestrijding van wateroverlast in steden en dorpen. En het allerbelangrijkste: mensen worden gelukkiger én actiever in een mooie, groene omgeving.'

Voor wie is de film bedoeld?

'Wij denken dat de film voor zowel professionals als jongeren een leuke manier is om te leren over hoe groen kan bijdragen aan een gezondere leefomgeving. De komende tijd gaan we zoveel mogelijk partijen informeren over de film en vragen om er aandacht aan te besteden.

'We gaan bijvoorbeeld alle scholen een mail sturen met een link waarmee ze de film kosteloos kunnen bekijken. Zo hopen we te bereiken dat meer mensen zich realiseren wat de werkelijke waarde van groen is voor onze samenleving.'

Wat is de waarde van groen?

'Uit wereldwijd onderzoek blijkt groen een positief effect te hebben op onder meer klimaat, ecologie, economie en gezondheid. De Gezondheidsraad adviseert de regering en lokale overheden niet voor niets om veel meer groen toe te passen in openbare ruimten. Dit levert op diverse manieren meerwaarde op voor onze samenleving.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer