Olifantsgras telt niet mee als vergroening

Minister Carola Schouten is niet van plan olifantsgras op te nemen in de vergroeningsopties voor Nederlandse boeren. Dat liet de bewindsvrouw dinsdagavond weten in een algemeen overleg met de Landbouwcommissie van de Tweede Kamer.

Olifantsgras+telt+niet+mee+als+vergroening
© Jan Pit

Olifantsgras staat in de vergroeningsopties die de Europese Commissie biedt, maar landen moeten aantonen dat het gewas daar een bijdrage levert aan biodiversiteit. Volgens Schouten is dat in Nederland niet het geval.

De minister baseert zich daarbij op onderzoek van Wageningen Universiteit en Research (WUR) dat stelt dat het gewas hier niet aantrekkelijk is voor bijen en insecten en dat het in het eerste jaar onkruidbestrijding nodig heeft.

Bodem geschikt

SGP en CDA drongen er tijdens het overleg bij Schouten op aan om in het geval van olifantsgras soepeler om te gaan met door de EC verlangde toets. 'Landen moeten aantonen dat de specifieke omstandigheden als klimaat en bodem geschikt zijn voor olifantsgras. Uit het WUR-onderzoek blijkt dat dat voor olifantsgras in Nederland niet het geval is. In zuidelijke lidstaten kan dat anders uitpakken', aldus de minister.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts reageerde teleurgesteld op de beslissing van Schouten. Volgens hem gaat zij voorbij aan andere voordelen die het gewas biedt. Het kan volgens hem ook dienen als vanggewas voor fijnstof en afweermiddel voor ganzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer