Door+%27polderen%27+meer+effect+van+Europese+subsidie
Achtergrond
© Henk Jolink

Door 'polderen' meer effect van Europese subsidie

Het Nederlandse poldermodel werkt ook goed in het agrarische waterbeheer. Tot die conclusie komt LTO Noord-bestuurder Henk Jolink van Regio Oost na een werkbezoek aan de Spaanse regio Almeria.

Tijdens het werkbezoek bezocht Jolink een conferentie waarin allerlei projecten in Europa werden gepresenteerd die (deels) worden gefinancierd door de Europese POP3-subsidie. Jolink was er zelf om uitleg te geven over de aanpak in Vruchtbare Kringloop Achterhoek.

De bijeenkomst werd georganiseerd door het Europese Innovatie Partnerschap voor de landbouw (EIP-agri). De LTO-bestuurder was er met een Gelderse delegatie van onder meer mensen van de provincie, waterbedrijf Vitens en regiocoördinator Marc Balemans van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

'De bedoeling was om van elkaar te leren. Wat gaat er goed en wat kunnen we verbeteren? Dat was heel nuttig. Mijn conclusie is dat we het in Nederland best goed doen. Wij werken toch een beetje volgens het Nederlandse poldermodel, in samenwerking en in overleg met diverse organisaties.'

Onderzoekers

Initiatieven komen hier volgens hem van onderaf. 'In Zuid-Europese landen zie je dat onderzoekers meer de projecten bepalen. Vervolgens zijn ze verbaasd dat boeren en telers het niet oppakken.'

Hij zag ook dat ze in andere landen iets veel sneller een project noemen. 'In Italië en Spanje hebben ze bijvoorbeeld wel 1.200 projecten vanuit de POP3-subsidie. Eén maatregel kan dan al een project zijn. In Nederland pakken we dat integraler aan. Het geld wordt anders misschien te veel sturend, terwijl het eigenlijk alleen bedoeld is om een ontwikkeling aan te jagen.'

Plastic kassen

De Gelderse delegatie bracht ook een werkbezoek aan een kassencomplex van 40.000 hectare in Almeria. 'Ze hebben daar plastic kassen, dus de verwachting was niet zo hoog. Maar de techniek in die kassen is zeer modern', vertelt Jolink.
'Daar leerden we bijvoorbeeld dat met het goed afstellen van druppelaars een productiewinst van 40 procent is te realiseren. Je moet dus altijd de vinger bij de pols houden. Dat geldt eigenlijk in alle situaties. Dat was wel een eyeopener.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer