Witlofteler hoopt op betere prijzen

Roel Spruit en Marian Groot produceren witlof en roodlof, samen met hun zonen Thijs, Dirk, Koos en Ruud. Dagelijks wordt er geoogst.

De wortels van de witlof worden geteeld door akkerbouwers in de Noordoostpolder. ‘In de maanden oktober en november komen hier alle witlofwortels binnen’, vertelt Roel Spruit terwijl hij een rondleiding geeft door het bedrijf. ‘Dan gaan ze het koelhuis in en worden de wortels bevroren. Nu hebben we een lading uit de koelcel gehaald. Deze wortels worden nu opgezet en daarna gaan ze naar de trekkerij.’

Trekkerij

In de trekkerij is het donker. ‘De witlof groeit in het donker, want anders wordt hij groen. Er gaan ongeveer 425 wortels in een bak. De bakken worden hier neergezet en dan stroomt er water met bemesting doorheen. Drie weken later is de witlof klaar.’

In de jaren zeventig had de familie Spruit een van de eerste bedrijven die de overstap maakte van grondteelt naar de teelt op water. Dit jaar teelt Spruit ook een nieuwe soort. ‘Dat is de friseline, een witlofsalade. Daar proberen we een markt mee te bereiken.’

Prijzen

‘De prijzen zijn dit jaar aan de matige kant’ weet Spruit. ‘We hadden gehoopt op een betere prijsvorming, maar de verwachtingen zijn niet waargemaakt. We gaan ervan uit dat de prijs de tweede helft van het jaar beter wordt.’

Oogst van roodlof bij Spruit in Nibbixwoud
Oogst van roodlof bij Spruit in Nibbixwoud © Johan Wissink

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer