Rechter+keurt+ganzenvangst+rond+luchthavens+goed
Nieuws
© DIRK HOL

Rechter keurt ganzenvangst rond luchthavens goed

De faunabeheereenheden in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht mogen doorgaan met het vangen en doden van ganzen rondom de luchthavens Schiphol en Zestienhoven. Dat heeft de voorzieningenrechter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald.

In mei werden de ontheffingen die door de provincies Zuid-Holland en Utrecht verleend door de rechters, geschorst in een zaak die was aangespannen door de Faunabescherming en stichting Dierenradar. Dat betekende dat er voorlopig geen ganzen mochten worden gevangen.

• Lees ook: Opnieuw vragen over ganzenrustgebieden

Voor de vliegveiligheid en landbouw zeer nadelig, aangezien deze beheeraanpak alleen mogelijk is in de ruiperiode. De voorzieningenrechter is nu van mening dat de ontheffing nodig is in het belang is van de veiligheid van het luchtverkeer. 'De maatregelen leiden niet tot verslechtering van de staat van instandhouding van de beschermde ganzensoorten en er is op dit moment geen andere bevredigende oplossing', luidt de uitspraak.

'Miljoenenschade geeft wel aan dat dit probleem finaal uit de klauwen dreigt te lopen'

Albert Hooijer, faunabestuurder LTO Noord Noord-Holland

Gerechtigheid

Faunabestuurder Albert Hooijer van LTO Noord Noord-Holland is blij met dat oordeel. 'Dit voelt als gerechtigheid. In eerdere uitspraken werd geen verband gezien tussen de aantallen ganzen en de schade die dit veroorzaakt aan landbouwgewassen. Daar wordt nu dus gelukkig op teruggekomen.'

Provincie Noord-Holland keerde vorig jaar 7,5 miljoen euro aan ganzenschade uit, waar het plafond eigenlijk op 5 miljoen ligt. 'Dat geeft wel aan dat dit probleem finaal uit de klauw dreigt te lopen. De ganzenpopulatie moet adequaat worden teruggedrongen om dit soort uitwassen te voorkomen. Zowel financieel, als qua frustratie voor de ondernemers.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer