LTO+betreurt+Ralstonia%2Dbesluit+minister
Nieuws
© monique jansen

LTO betreurt Ralstonia-besluit minister

LTO Glaskracht Nederland is zeer teleurgesteld in de antwoorden van landbouwminister Carola Schouten op Kamervragen. Die gingen over financiële schadeloosstelling voor rozenbedrijven die door het quarantaine-organisme Ralstonia solanacearum zijn getroffen.

De minister spreekt haar begrip uit voor de situatie van de rozenkwekers, maar komt hen niet tegemoet. LTO Glaskracht meent dat compensatie in dergelijke gevallen mogelijk is op basis van een verordening van de Europese Commissie. Elke lidstaat kan met deze verordening zelfstandig besluiten om getroffen bedrijven wel of niet te compenseren, stelt de brancheorganisatie.

• Lees ook: Minister weigert compensatie aan rozenteler met bruinrot

Nederland kiest via de minister van LNV nu voor de lijn om getroffen bedrijven op geen enkele wijze tegemoet te komen. 'Dit is een hard gelach voor de rozentelers', aldus LTO Glaskracht Nederland voorzitter Sjaak van der Tak. 'Geen teler of adviseur had kunnen voorzien dat Ralstonia kon optreden in roos.'

Failliet

Voor het getroffen bedrijf heeft dit drama geresulteerd in bedrijfsbeëindiging. Het is voor LTO Glaskracht Nederland onverteerbaar dat in de kern gezonde bedrijven failliet gaan door een aantasting van een niet in Nederland voorkomend organisme en de nationale overheid daarbij niet compenseert. VVD en CDA hadden gevraagd om compensatie.

• Lees ook: Bruinrot vastgesteld bij rozenbedrijf

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer