CDA+vraagt+compensatie+voor+door+bruinrot+getroffen+telers
Nieuws
© monique jansen

CDA vraagt compensatie voor door bruinrot getroffen telers

CDA vraagt compensatie voor telers die worden getroffen door de uitbraak van bruinrot: Ralstonia solanacearum. Dat blijkt uit schriftelijke Kamervragen die Kamerlid Maurits von Martels heeft ingediend bij landbouwminister Carola Schouten.

Von Martels heeft de vragen ingediend naar aanleiding van een publicatie van Nieuwe Oogst over de vondst van Ralstonia, ook wel bruinrot genoemd, op een rozenbedrijf in Heerhugowaard.

Von Martels vindt dat de schade onevenredig zwaar drukt op een beperkt aantal gedupeerde rozentelers. Met name omdat het voor de teler in Heerhugowaard de tweede keer is dat hij wordt getroffen. De CDA'er wil onder meer weten of de minister bereid is tot compensatie van bedrijven die worden getroffen door een onbekende ziekte of plaag, bijvoorbeeld op basis van artikel 4 van de de Plantenziektenwet.

Uitbraak

De compensatie kwam er bij de uitbraak in 2015 overigens niet. Destijds werden tien bedrijven getroffen. Toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, oordeelde dat er sprake was van bedrijfsrisico en verleende geen compensatie.

Verder wil Von Martels weten waarom het convenant Plantgezondheid, waar sinds 2015 over gesproken wordt, er nog niet is. In dit convenant moet worden vastgelegd over preventieve maatregelen door het bedrijfsleven en een een vorm van risicoafdekking zoals een plantgezondheidsfonds.

Opheldering

CDA vraagt de minister om samen met betrokken sectorpartijen in de keten te onderzoeken en te bepalen of en hoe compensatie voor getroffen telers door nieuwe ziekten en plagen eruit zou kunnen zien, binnen of met een aangepaste Plantgezondheidsverordening. Eerder vroeg ook de VVD om opheldering over de afhandeling van de uitbraak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer