Daar+gaat+uw+geld
Column
© Europees Parlement

Daar gaat uw geld

Het moet niet gekker worden. Als het aan Brussel ligt, worden boeren een soort vrijwilligers, die als hobby koeien of varkens houden en aardappelen poten. Veel boeren hebben al een parttimebaan om rond te komen.

Maar de Europese Commissie wil vanaf 2020 toch netto 15 procent korten op het EU-landbouwbudget, zoals hectaretoeslagen. En van het overgebleven landbouwgeld mag de nationale overheid nog eens tweemaal 15 procent wegsluizen naar andere doelen. Dus in het slechtste geval verdwijnt er drie keer 15 procent van uw vergoedingen. Dat is bijna de helft van het budget. Zo houd je weinig boeren over.

De meerderheid in het Europees Parlement heeft daarom gelukkig geen trek in deze bezuiniging. Wij bepleitten twee weken geleden al dat minstens hetzelfde geld naar de boeren gaat. Wij eisen voedselzekerheid voor onze 520 miljoen consumenten in de EU. Boeren dragen sterk bij aan een beter milieu, een mooi landschap en een leefbaar platteland. Dat is niet niks.

Als het voorstel van de Europese Commissie zou doorgaan, is dat de dood van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Want er is niets 'gemeenschappelijk' als Nederlandse boeren tweemaal 15 procent mislopen en Franse of Belgische boeren niet. Zo wordt het speelveld te ongelijk.

In het slechtste geval verdwijnt er drie keer 15 procent van uw vergoedingen

Annie Schreijer-Pierik, CDA-Europarlementariër

Minister Carola Schouten (LNV) moet zich dus krachtig inzetten om het EU-landbouwbudget te redden. Ze moet met mij aan de slag om het budget minstens gelijk te houden en niet te renationaliseren.

We weten dat de minister onder druk staat van natuurorganisaties. Die organisaties klaagden dat de voorgestelde EU-landbouwbegroting minder geld voor natuur biedt. Dat is gewoon niet waar. Het budget voor bijvoorbeeld het LIFE-natuurprogramma gaat zelfs fors omhoog. We hebben toch al genoeg weilanden en akkers opgeofferd voor natuurgebieden?

Om te voorkomen dat Europa te afhankelijk wordt van import uit derde landen, moeten onze boeren minstens hetzelfde budget krijgen met minder regels en met eerlijker prijzen.

Mijn Ierse EVP-collega Mairead McGuinness werkt hard aan maatregelen voor een eerlijker prijs voor boeren. Ik ben trots dat ik bij onze EVP-fractie mag horen, de grootste in het Europees Parlement. En dat wil ik blijven doen in een volgende periode: helpen zorgen dat boeren kunnen blijven boeren en een eerlijke vergoeding krijgen.

Mijn werk in Brussel is nog lang niet klaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer