Status+quo
Column
© Twan Wiermans

Status quo

Nu de officiële publicatie van het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dichterbij komt, zwelt de kritiek aan. De Europese boerenbelangenorganisatie Copa-Cogeca is erg bezorgd over de vrijheid die de Europese Commissie wil toekennen aan lidstaten. De vraag is: waar komt deze angst vandaan?

De belangrijkste reden is geld. Wanneer de Europese lidstaten meer vrijheid krijgen bij het invullen van beleid en de financiële instrumenten die ze daarvoor willen gebruiken, is men er bang voor dat de heilige hectarepremies onder druk komen te staan. Al helemaal nu duidelijk is geworden dat de Europese Commissie wil bezuinigen op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Bovendien heerst bij sommige lidstaten de angst of ze de verantwoordelijkheid wel aankunnen.

En ja, een sufficiënt budget is van groot belang. En ja, het is terecht dat we goed in de gaten moeten houden dat een verschil in implementatie tussen lidstaten niet leidt tot een ongelijk speelveld. Maar soms heb ik het gevoel dat een meerderheid het liefst de status quo wil handhaven en, ondanks de kritiek op het huidige beleid, niet echt openstaat voor een nieuwe aanpak.

De afgelopen jaren is de Europese Commissie vaak aangevallen door politici en lidstaten. De onwerkbare situatie en bureaucratische rompslomp die ontstaat door de generieke one-size-fits-allregeltjes belemmeren boeren vaak in hun werk.

De onwerkbare situatie en bureaucratische rompslomp die ontstaat door de generieke one-size-fits-allregeltjes belemmeren boeren vaak in hun werk

Tsjerk Terpstra, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Terecht? Ja, maar hierbij moet men ook deels de hand in eigen boezem steken. De vele wijzigingen voorgedragen vanuit het Europees Parlement en de Raad van Landbouwministers leidden uiteindelijk tot ingewikkelde compromissen, die in de praktijk regelmatig resulteerden in moeilijkheden.

Iedereen wil het eigen nationale belang zo goed mogelijk verdedigen, dus in dat opzicht kun je niemand iets kwalijk nemen. Maar door uitzondering op uitzondering te bedingen en tot in detail regeltjes uit te schrijven, maak je het alleen maar complexer en bereik je geen vereenvoudiging.

Daarom wil de Europese Commssie nu juist meer verantwoordelijkheid bij de lidstaten neerleggen. Meer maatwerk op nationaal en regionaal niveau. Deze nieuwe aanpak roept vragen op.

Logisch, maar laten we vooral kijken naar de kansen die het nieuwe model biedt. Als we dit niet doen, loert het gevaar dat het grotendeels bij het oude blijft en vereenvoudiging achterwege blijft. Dat zou een gemiste kans zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer