Pluimveehouder+blij+met+homogenisatie+fipronilmest
Nieuws
© archief Marcel Bekken

Pluimveehouder blij met homogenisatie fipronilmest

'Het heeft veel te lang geduurd, maar we zijn blij dat het nu toch zo ver is'. Dat zegt Hugo Bens, lid van de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP over het besluit van landbouwminister Schouten om het homogeniseren van fipronilmest met schone mest toe te staan.

'Nu BMC in Moerdijk voorlopig nog dicht blijft is dit voor een groep pluimveehouders, die nog een berg met door fipronilvervuilde mest op het erf heeft liggen, een goede oplossing', aldus Bens. De op de erven opgeslagen mest zorgt met het warme weer voor overlast door vliegen en ongedierte.

Minister Schouten besloot maandag dat het is toegestaan toegestaan is om voorraden pluimveemest die verontreinigd zijn met minder dan 30 microgram fipronil per kilo te homogeniseren met schone mest. De mest kan op één centrale locatie worden gehomogeniseerd met schone mest en verder worden verwerkt tot compost.

Hygiëneprotocol

Het proces van homogeniseren en composteren van de pluimvee mest zal moeten plaatsvinden conform een door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) goedgekeurd hygiëneprotocol.

De gehomogeniseerde mest kan alleen als compost worden afgevoerd als met een bemonstering en analyse van een geaccrediteerd laboratorium is gebleken dat de gehalten fipronil en amitraz in de mest zich onder de detectielimieten bevinden, waarna de mest als categorie 2- materiaal gebruikt kan worden. Gehomogeniseerde mest waarin toch nog gehalten boven de detectielimieten worden aangetroffen, moet alsnog worden verbrand.

Natte mest

Volgens Bens kan nu de meeste fipronilmest van de bedrijven worden afgevoerd. Enkele weken geleden bleek namelijk ook dat het fipronilgehalte in de mest na verloop van tijd vanzelf afneemt.

Daardoor kon ook een flink deel van de mest toch via de normale weg worden afgezet. 'Er zijn nog een paar bedrijven die sterk vervuilde, natte fipronilmest hebben liggen. Die moeten wachten tot er voor hen ruimte is om die mest te verbranden', aldus Bens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer