Inval+bij+Belgische+voedseldienst+vanwege+fipronil%2Daffaire
Nieuws
© Lé Giesen

Inval bij Belgische voedseldienst vanwege fipronil-affaire

De Belgische justitie heeft dinsdagochtend vanwege de fipronil-affaire een inval gedaan bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Volgens Belgische media gebeurde dat in verband met een onderzoek naar de verspreiding van verkeerde informatie over met fipronil besmette eieren in 2017. Het Brussels parket geeft geen commentaar. De Belgische landbouwminister Denis Ducarme zei in januari nog dat het FAVV 'uitstekend' werk had verricht tijdens de eiercrisis.

Die brak vorige zomer in Nederland en België uit nadat het giftige middel fipronil in eieren was gevonden. Pluimveehouders hadden op grote schaal een Nederlands bedrijf ingehuurd dat opvallend goede resultaten bij de bestrijding van bloedluis had geboekt. Later bleek dat het daarvoor fipronil gebruikte.

Hoewel de aangetroffen hoeveelheid geen gevaar voor de volksgezondheid vormde, werden zowel in Nederland als België meer dan 2 miljoen kippen geruimd en miljoenen eieren teruggehaald. Nederland en België verweten elkaar aanvankelijk te weinig informatie te hebben gedeeld. De ruzie werd later bijgelegd.

• Lees meer hierover in ons Fipronil-dossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  7° / 4°
  30 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer